Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild, Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

5

Dikt, poesi och lyrik

Regnbågsskolan F-6, Gullspång · Senast uppdaterad: 9 augusti 2018

Visste du att poesi kommer från grekiskan "poiein" och betyder göra, tillverka. Ordet dikt härstammar från tyskans "dicht" som betyder tät eller från latinets "dictare" som betyder diktera. Lyrik kommer från latin och härstammar från intrumentet lyra och kännetecknar musikalitet. Vad är då dikt/lyrik/poesi? En sorts text som är skriven tätt och som har mycket innehåll med relativt få ord och som "låter som musik".

 

Ur läroplanen, Lgr11:

Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana.

Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.

 

Hur ska vi arbeta?

Vi ska tillsammans arbeta med att läsa dikter och att prata om hur de kan upplevas. Här kanske vi upplever olika, vem vet?

Hur kan en dikt skrivas? Vilka delar kan en dikt innehålla? Finns det olika sorters dikter? Hur ska en dikt läsas för att innehållet ska komma fram? Hur kan innehållet i en dikt komma fram genom att lägga till bilder, video eller ljud? Spelar det någon roll vilken ordning stroferna (raderna) kommer i en dikt? Vad händer om vi tar bort verben i en dikt och lägger till egna? Vad handlar de flesta redan skrivna dikter om?


Läroplanskopplingar

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Matriser i planeringen
Dikt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback