Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

8

Ergonomi åk 8 VT-19

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 februari 2019

Ergonomi betyder "läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar". Det kan ofta handla om hur arbetsplatsen och arbetsmiljön ska se ut rent tekniskt för att inte slita på kroppen i onödan, till exempel arbetsställning, arbetshöjd, ljud, ljus och klimat eller hur kroppen används på ett riktigt sätt, till exempel skjuta, dra, lyfta, bära och kroppshållning. Det kan även handla om den psykosociala arbetsmiljö dvs hur ens sociala relationer, arbetstider, stress, om en arbete är enformigt eller varierat mm.

Centralt innehåll

Syfte

I er rådande skolmiljö och i ert kommande arbetsliv så är det viktigt att ha kunskaper om hur man på bästa möjliga sätt undviker såväl fysisk som psykisk ohälsa.

Genom detta arbetsområde så är min förhoppning att ni kommer bli mer medvetna om er rådande arbetsmiljö samt hur ni utifrån ett ergonomisk perspektiv kan förhålla er till denna så att ni får en så bra arbetsmiljö som möjligt. 

Bedömning

Under perioden kommer ni att bli bedömda utefter:

Din kunskap gällande ergonomi.

Skriftligt prov


Läroplanskopplingar

förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Matriser i planeringen
Ergonomi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback