Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

HT18 Siffror och tal, bilder och formval år7

Förslövs skola F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 26 maj 2019

Vi kommer att diskutera skillnaden på siffror och tal och hur tal kan beskrivas med olika former - heltalsformen, bråkformen och decimalformen. Tal kan också beskrivas med bilder och tallinjer och det gäller att kunna växla mellan formerna för att kunna lösa problem, förklara och förstå. Vi kommer också att gå in på hur du adderar och subtraherar talen i de olika formerna.

Syfte - förmågor från kursplanen:

Vi ska träna din förmåga att välja och använda matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter samt följa och föra matematiska resonemang.

Konkretisering av målen – detta visar du genom att:

Du visar din förståelse för tal och talens former när du kan och kan jämföra tal och göra beräkningar. Vi behandlar naturliga heltal och negativa heltal som tillsammans utgör heltal. Vi tittar på de rationella talen som vanligtvis kallas tal i bråkform. Slutligen lär vi oss räknemetoder för de reella talen som vanligtvis kallas tal i decimalform.

 

Bedömning – dessa förmågor kommer att bedömas:

Din förmåga att förstå de olika matematiska begreppen som siffror, tal och olika typer av tal och i vilken grad du kan växla mellan talens olika former kommer att bedömas. Dessutom bedöms hur väl du kan använda metoder när du adderar och subtraherar. 

Även din förmåga att följa och föra resonemang kommer att bedömas d v s hur väl du tar till dig och förstår olika perspektiv. Detta visar du  genom att själv resonera utifrån flera olika perspektiv.

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi kommer under de närmaste veckorna att fokusera på att skapa en förståelse för positionssystemet - tals betydelse och storlek och att uttrycka tal på olika sätt: heltal, riktade (positiva/negativa) tal, tal i bråkform och tal i decimalform. Vi kommer också träna oss på att växla mellan de olika formerna. Vi kommer att diskutera räknesätten addition och subtraktion med dessa olika former.

Vi kommer dels att färdighetsträna metoder med hjälp av läroboken och lösblad och dels diskutera problem tillsammans och i grupp.

Under lektionspassen kommer fokus ligga på att gemensamt diskutera olika matematiska perspektiv på tal och motivera räknesätten.

Under arbetsområdet kommer olika kortare diagnoser genomföras för att tydliggöra kunskapsnivån.

 

Till din hjälp:


Läroplanskopplingar

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Matriser i planeringen
Sammanfattande Bedömning Siffror och Tal, Bilder och Formval
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback