Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Deckargåtor åk 5 HT18

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 14 augusti 2018

Att leka detektiv är något som i alla tider roat både unga och gamla. Att lösa deckargåtor är inte så lätt, men om man tar tid på sig och läser gåtan flera gånger kan man lösa dem. Det gäller förstås att man hittar ledtrådarna!

Mål

Arbetets innehåll

Arbetssätt och redovisningsform

Vi utgår från läromedlet Zoom svenska 5 och dess texter och arbetsuppgifter. Vi läser, diskuterar och bearbetar deckargåtor. Vi arbetar med att lägga märke till detaljer och ledtrådar samt att formulera egna. Vi övar på att beskriva i tal, skrift och bild. Vi arbetar med chiffer och hemlig skrift. Vi avlutar arbetsområdet med att skriva egna deckargåtor.

Den avslutande redovisningen blir i form att själv skriva en deckargåta som klasskamraterna får hjälpas åt att lösa.

Visa din kunskap - Bedömning

Jag bedömer: Dina skriftliga och muntliga arbetsuppgifter. Hur du resonerar kring texterna vi arbetar med. Innehåll och struktur i dina egna texter. Hur du behärskar skriv- och stavningsregler. Beskrivningar och handling i dina texter.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Matris "Deckargåtor" HT15
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback