Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Träningsdagbok

Tuna skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 4 september 2018

Vi ska jobba med att planera och utvärdera träning genom att sätta upp mål som vi sedan utvärderar.

 

Du ska sätta upp tre mål. Ett styrkemål, ett konditionsmål och ett hälsomål. Styrkemålet kan vara att till exempel orka göra si eller så många situps på en minut, konditionsmålet kan vara att springa en viss sträcka under en viss tid och hälsomålet kan till exempel vara kopplat till rörelse, mat eller sömn. Välj mål som passar dig och som du skulle ha nytta av i din vardag.

 

Du har sedan 6 veckor på dig att försöka nå dina mål så tänk på att tiden är lite begränsad när du väljer. Efter den perioden gör du en utvärdering och vi kollar av på lektionstid om du har nått dina mål. I utvärderingen funderar du på varför det har gått som det har gått och vad du har gjort bra och mindre bra och om det finns andra faktorer som har påverkat ditt resultat (du kan ju till exempel ha varit sjuk eller skadad en tid). Inlämning fredag 5/10.

 

Lycka till!

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.

Digitala och andra verktyg för att planera, genomföra och värdera rörelseaktiviteter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback