Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Demokrati och val åk 4-5

Skapad 2018-08-16 13:39 i Sandersdalsskolan Uddevalla
Grundskola 4 – 6 Samhällskunskap
En planering som handlar om demokrati och val för åk 4-5. Vem bestämmer i Sverige? Vad betyder ord som demokrati och diktatur?

Innehåll

Syfte och förmågor

Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om individen och samhället påverkar varandra.
Den ska också bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om, och förmågan att reflektera över, värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle.
 • reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Arbetssätt och metod

Vi kommer att titta på filmer och klipp på Lilla Aktuellt och diskutera i klassen. Vi kommer också att läsa kapitlet Demokrati i PULS Samhällsboken och arbeta i den tillhörande arbetsboken. Vi kommer också att jobba med Sveriges politiska partier. I åk 4 och 5 kommer vi att anordna ett val med eleverna där man får ta ställning och rösta på ett parti.

 

Elevernas förslag på arbetssätt

åk 5: film, grupparbete om partierna t ex plansch, Google Presentation, Creaza, 

Bedömning

Du ska bland annat kunna:

 • förklara viktiga ord så som demokrati, diktatur, politik, regering och parti
 • para ihop rätt politiskt parti i Sverige med rätt partiledare och symbol
 • berätta kort hur ett klassråd och elevråd fungerar

Dokumentation

Du kommer att få redovisa dina kunskaper om Sveriges politiska partier, deras partiledare, symboler och vad partierna tycker och står för. Du kommer också att få möjlighet att visa dina kunskaper om demokrati muntligt under diskussioner i klassrummet.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,
  Sh
 • reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.
  Sh
 • Centralt innehåll
 • Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.
  Sh  4-6
 • Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.
  Sh  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: