Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

Demokrati och val

Furuhällsskolan 4-6, Härryda · Senast uppdaterad: 17 augusti 2022

I det här arbetsområdet ska eleverna lära sig hur demokratiska beslut fattas både i Sverige och i skolan. Eleverna får också lära sig om hur de kan påverka olika beslut i sin vardag. Eleverna får läsa om Sveriges riksdag och regering samt om de olika partierna. De ska bl.a.känna till vad de olika partierna heter, partiledare och symboler. De ska även veta hur det går till när man röstar och känna till hur man vinner ett val och vilka som bestämmer i Sverige efter valet i september.

Syftet med undervisningen

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med demokratiska processer och arbetssätt.

Den ska också bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om, och förmågan att reflektera över värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle.

Undervisningen ska ge eleverna verktyg att hantera information och kunskap om hur man söker och värderar information från olika källor.

 

 

 

Det här ska du lära dig.

Efter avslutat temaarbete ska kunna besvara följande frågor:

Vad menas med att ett land är en demokrati/diktatur?

Hur fattas demokratiska beslut?

Hur fattas lokala beslut i t.ex elevråd, föreningar, kommuner?

Hur kan vi påverka samhället och hur påverkar samhället dig?

Vad är det för skillnad mellan riksdag och regering?

Vilka beslut tas i Sveriges riksdag och i kommuner, i skolan och hemma?

Hur går ett val till?

Vilka politiska partier finns?

 

Så här kommer vi att arbeta.

Vi kommer att ha lärarledda genomgångar, se film och läsa läroböcker och material från riksdagen. Vi följer lilla Aktuellts bevakning och andra nyhetsbevakningar i Sverige. 

Du kommer att arbeta enskilt, i grupp och i helklass. Du kommer även att arbeta i tvärgrupper tillsammans med årskurs 5 och 6. Vi genomför ett skolval som du ska förbereda genom att tillverka en plansch och en film i din arbetsgrupp.

 

 

 

Så här kommer jag att göra för att bedöma dig.

Under arbetets gång kommer vi att göra muntliga och skriftliga bedömningar. Efter avslutat arbete kommer du att få visa dina samlade kunskaper genom att svara på frågor både muntligt och skriftligt.


Läroplanskopplingar

kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter,

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Hur individer och grupper kan påverka beslut, genom att rösta i allmänna val och till exempel genom elevråd i skolan eller genom att skapa opinion i sociala medier.

Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska val och partier i Sverige. Skiljelinjer i några aktuella politiska frågor.

Eleven visar grundläggande kunskaper om demokrati och mänskliga rättigheter.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur människor kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för enkla resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med enkla källkritiska argument.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback