👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sommarprat

Skapad 2018-08-17 10:03 i Brunnsåkersskolan Halmstad
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
"Sommar, sommar, sommar..." Musiken strömmar ut från radion. Det är sommarlov, mitt på dagen och mormor lyssnar som vanligt på P1, kanalen för de lite äldre. Du kan inte låta bli att släppa in berättarrösten: "...då begick jag mitt livs största misstag... ...och då förstod jag att mitt liv låg i deras händer..." Och så är du fast! Tänk att kunna berätta så att man helt lyckas fånga lyssnarna! Hur gör man? Det ska du få lära dig i det här arbetsområdet. Dags för dig att göra premiär som sommarpratare!

Innehåll

Vad?

Vi lyssnar tillsammans på sommarprat och diskuterar innehåll och form. Du skriver sedan ett eget manus och använder din padda för att spela in ditt sommarprat, efter att ha fått respons av en klasskamrat.

 

Syfte

I den här uppgiften får du möjlighet att visa din muntliga förmåga i muntlig presentation. Du får öva på att anpassa språk, innehåll och uppbyggnad till den som lyssnar. Du övar på att ge respons när du läser en kamrats manus. Du får också öva på att använda digitala verktyg för att genomföra den här typen av uppgift.

Du får i den här uppgiften också möjlighet att lära dig och öva på att kombinera text/tal med musik för att förstärka ditt budskap.

 

 

Uppgifter

  • Sommarprat

Matriser

Sv SvA
Sommarprat - matris för bedömning

1
2
3
.
TALA (Inspelning)
Genomföra muntliga redovisningar med fungerande struktur och anpassning till syfte, mottagare och sammanhang
Ditt sommarprat är enkelt skrivet. Innehållet hänger ihop till viss del men ordningen på det du säger skulle kunna justeras. Man kan märka att du i viss mån försökt tänka på vad du vill säga med ditt tal och vem som ska lyssna till det.
Ditt sommarprat känns genomtänkt. Innehållet hänger ihop och man kan märka att det löper en röd tråd genom ditt prat. Det känns som om det du säger kommer i rätt ordning och är strukturerat. Du har tänkt på vad du vill berätta med ditt prat och vem du vänder dig till.
Ditt sommarprat känns välgenomtänkt och uttrycksfullt. Du uttrycker dig med säkerhet och ditt tal har en tydlig röd tråd. Texten känns sammanhängande och klar. Du är tydlig med ditt syfte med pratet och vem som bör lyssna
SKRIVA (Manus)
Skriva olika typer av texter med språklig variation, textbindning samt anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Du har använt dig av några av tipsen för att skriva ett sommarprat. Din text är enkelt skriven och du varierar inte dina ord i så stor utsträckning. Du skulle kunna skriva fler omväxlande meningar. Du använder regler för hur man skriver på ett ganska bra sätt.
Din text känns som ett sommarprat och du har använt dig av flera av tipsen (berättargreppen) du fått för att skriva ditt prat. Du varierar dina ord och längden på dina meningar. Du använder regler för hur man skriver på ett bra sätt.
Du har en god känsla för hur man bygger upp ett sommarprat. Du fångar lyssnarens uppmärksamhet genom ditt tal. Du varierar dina meningar och uttrycker dig säkert och uttrycksfullt. Du använder regler för hur man skriver på ett mycket bra sätt.
RESPONS
Ge omdömen om texters innehåll och uppbyggnad samt utifrån respons bearbeta texten mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet.
Du har gett kortfattade kommentarer till kamratens text.
Du har uttryckt, med flera meningar, positiva saker och förslag på förbättringar till texten din kamrat skrivit.
Du har på ett tydligt och säkert sätt uttryckt positiv feedback och gett förslag på förbättringar genom att ge konkreta exempel.