Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konsumtion, miljö och livsstil - vad, hur, var, varför?

Skapad 2018-08-17 11:18 i Domnarvets skola Borlänge
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap
Hur hänger konsumtion, miljö och livsstil ihop? Vad får min konsumtion för inverkan på min livsstil, ekonomin, miljön? Varför ska jag bry mig om hur det jag använder tillverkas?

Innehåll

Konsumtion, miljö och livsstil – vad, hur, var, varför?? 

  

Kunskapskrav 

  

E: Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi. 

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. 

  

C: Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi. 

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. 

  

A: Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi. 

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling. 

  

  

  

Vi är alla konsumenter i olika utsträckning. Vi utnyttjar resurser av något slag. Genom historien har vår konsumtion ändrats. I dag köper vi mycket mer än för bara några tiotal år sedan. Antalet hushåll som producerar all, eller delar av, sin mat ökar sakta men säkert. Klädkonsumtionen ändras också. För bara några generationer sedan var det förhållandevis ovanligt med nya kläder. Man ärvde, det syddes om..... 

Konsumtionen idag är mycket slit och släng, men även det håller på att förändras. Second hand-butiker blir allt populärare, många väljer att köpa mer hållbara prylar, man lagar prylarna istället för att slänga och köpa nytt, bytes-sajterna på internet ökar.......... 

  

Konsumtion skiljer sig åt beroende på en mängd olika faktorer och kan se väldigt olika ut.  Beroende på vem man frågar om vad och hur de konsumerar mat, kläder osv. så skiljer det sig åt. Det räcker med att jämföra din konsumtion med dina föräldrars - ni handlar, använder till viss del ungefär lika; men det skiljer sig också mycket. Jämför du ytterligare en äldre generation – dina far- eller morföräldrar – när de var i din ålder, så skiljer det säkert ännu mer. De åt inte likadan mat som du äter, McDonalds kanske inte ens fanns då? De köpte sannolikt inte lika mycket kläder som du kanske gör? Vad beror olikheterna på.........? 

All konsumtion påverkar både miljö och andra människor. Du ska få jobba med konsumtion i lite olika perspektiv. Du kommer att bli tvungen att arbeta hemma = läxa.

Uppgifterna har du här, det är två stycken: A och B.

Det finns en extra uppgift du kan göra om du har tid - den ska inte vara med i din inlämning..  

  

Uppgift A:1 är fyra filmer och uppgift A:2 är två filmer.som du ska fundera och reflektera kring.  Vi kommer att titta på filmerna under lektionstid fram till och med vecka 45.  Efter varje film kommer det att finnas tid att skriva ner dina tankar och reflektioner kring filmerna. Det finns frågor till filmerna om du tycker det är svårt att reflektera helt utan stöd

 

Uppgift B måste du jobba med hemma, det är klokt att börja med den på en gång.  

 

Kom ihåg att spara i Office 365 så du kan jobba hemma eller på Hel. Kalla dokumentet för "Konsumtion *ditt namn*". Dela gärna ditt dokument med mig så fort du skapat det., då kan jag se vad du jobbar med.

 maria.axelsson@borlange.se 

 OBS! Vecka 45 är SISTA veckan att lämna in. 

 

Uppgifter

  • Uppgift A:1, filmer om mat, hållbarhet m.m.

  • Uppgift A:2 filmer om plastens inverkan på miljön

  • Uppgift B, vad går dina pengar till?

  • Extra uppgift: vatten i garderoben.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: