Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjd åk 9: Arkitektur och offentlig konst

Skapad 2018-08-18 18:05 i Palmbladsskolan Uppsala
Grundskola 9 Slöjd
Många projekt inom slöjd och design är inspirerade av arkitektur och/eller konst.Vi ska titta på några exempel och du ska också få fundera på vad som kan vara inspirerande för dig i ditt eget skapande.

Innehåll

Konkretisering av syfte

Du och dina klasskamrater är med och diskuterar kring olika frågeställningar gällande arkitektur och konst som inspirationskällor

.

Undervisningens innehåll (1 lektion)

Vi går tillsammans igenom ett bildspel, i PP finns uppgifterna som du ska arbeta med. Vi gör övningarna tillsammans. Uppgift 1b gör du på på egen hand. Det går vi också igenom på lektionen men du gör arbetet som en läxa.

 

Bedömning

Den förmåga som bedöms på detta arbete är att tolka föremål, i detta fall arkitektur och konst. Uppgiften är obligatorisk och redovisas muntligt vid tillfället. 

Uppgifter

 • Bildspel inklusive uppgifter

 • Arkitektur och offentlig konst Uppgift 1b

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Arkitektur, konst och design som inspirationskällor och förebilder vid bearbetning av egna idéer.
  Sl  7-9
 • Design, konsthantverk, hemslöjd och andra slöjdformer i det offentliga rummet.
  Sl  7-9
 • Kunskapskrav
 • Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
  Sl  A 9

Matriser

Sl
Kunskapskrav slöjd åk 7-9

F (insats krävs)
E
C
A
Tolka
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Förtydligande
Du ska ha med kopplingar till egna erfarenheter. Du kan också ha med kopplingar till olika trender och traditioner i olika delar av Sverige och världen.
"Jag tycker tornet ser högtidligt men gammaldags ut. Ett sånt torn man byggde förr."
"Jag tycker tornet ser ståtligt och fantasifullt ut. Det påminner mig om foton som min mormor tog på sitt första hus."
"Jag tror tornet byggdes för att imponera på människor, för att visa att här bor det människor med pengar och klass. Huset är troligen byggt i början av 1900-talet, det kan man se på stilen. Min mormor bodde i ett sådant här hus (typ), hon har visat massor av bilder och berättat om när hon var ung. Det tänkte jag på när jag såg huset med tornet."
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: