Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

9

Sveriges Styrelseskick

Västra Berga skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 12 december 2018

Styrelseskick, demokrati, parlament, val. Det kan låta som ganska svåra ord, men de är viktiga för oss som medborgare i Sverige. Den 9 september går vi till val i Sverige. Vi kommer under period ägna oss åt politik, hur ett land styrs, vad riksdag och regering gör.

Målet med undervisningen är att...

Du ska lära dig mer om demokrati, demokratiska processer och hur Sveriges styrs. Du ska få träna dig på att ta ställning i en aktuell politisk fråga. Du ska få lära dig mer om de politiska partier och vilken ideologi de vilar på. Du ska få lära dig mer om hur det går till att rösta och hur riksdag och regering fungerar. Under denna kurs kommer du också få lära dig mer om hur EU, landsting och kommunen fungerar. Du ska också lära dig om de demokratiska rättigheterna och skyldigheterna du har.

Du ska.... 

  • Kunna redogöra för demokratins kännetecken och värden.
  • Kunna redogöra för en viktig samhällsfråga ur olika perspektiv.
  • Kunna redogöra för vilken betydelse riksdagen, landsting, kommun och EU har för Sverige och vilka frågor de fattar beslut om .
  • Kunna redogöra för hur det går till att rösta.
  • Kunna redogöra för något annat statsskick i världen och jämföra det med Sveriges statsskick.
  • Kunna redogöra för demokratiska skyldigheter och rättigheter.

Så här ska vi arbeta...

Ett stort antal lektioner kommer vi att ha föreläsningar där du antecknar viktiga ord och processer. Till arbetsområdet finns det också en padlet som behandlar ämnet och där du har tillgång till arbetsmaterial i form av filmer och dokument.

https://sv.padlet.com/mifr1000/sverigestyrningval

Vi kommer också under ett antal lektionspass diskutera kring vad de olika partier står i olika frågor och du ska få träna dig på att argumentera kring en samhällsfråga. Du kommer också i grupp att få redogöra lite mer ingående för vad de olika partierna står för. Vi kommer att besöka några valstugor i stan för att du ska få möjlighet att samla in material och diskutera med de olika partierna. Detta ska du sedan redogöra för i klassen och diskutera och debattera.

Vi .

 

Jag kommer bedöma på vilket sätt du...

 

  • resonerar kring innehåll i texten (tex. genom att använda ord och begrepp, koppla fakta, göra jämförelser, se samband/orsak och konsekvens...)
  • kan skriva (uttrycka dig i skrift) så andra förstår (tex början/handling/slut, punkt/frågetecken/stor bokstav, stava vanliga ord)... 
  • din förmåga att dra slutsatser och reflektera kring det du läser
  • din förmåga att använda begrepp

 

 

Bedömningsunderlag

1. Checkpoints 

2. Prov

3. Redovisning politisk parti

4. Delaktighet i debatt

5. Arbetsuppgifter i google classrom

 

 


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former.

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Några olika stats- och styrelseskick i världen.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven har goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven har mycket goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Matriser i planeringen
SO bedömningsmatris Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback