Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

F - 3

Problemlösning

Ladugårdsmarken, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 19 augusti 2018

Problemlösning är något som vi stöter på överallt, inte bara under matematiklektionerna utan även i det vardagliga livet.

Vad ska jag arbeta med? (arbetsområde)

Eleverna ska ges förutsättningar att reflektera, formulera och lösa problem genom att använda sig av olika metoder och modeller. De ska kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer. Eleverna ges möjlighet att träna på att se mönster, former och samband i matematiken. De ska utveckla en förtrogenhet kring matematiska begrepp och ges möjlighet att använda digital teknik.

Mål för eleven:

  • Du ska förstå och kunna lösa enkla problem
  • Du ska kunna förklara hur du tänker
  • Du ska kunna visa hur du tänker genom att använda bilder eller matematiska symboler
  • Du ska kunna avläsa samt själv göra enkla diagram och tabeller

Hur ska jag arbeta? (arbetssätt)

Varje vecka arbetar vi med problemlösning. Du kommer att arbeta både enskilt, i par och tillsammans i grupp. Du kommer att få arbeta med problemlösning på många olika sätt. Vi lägger fokus på att samarbeta, uttrycka och förklara sina tankar samt att redovisa sin arbetsgång (både muntligt och skriftligt). Du kommer att få möjlighet att arbeta laborativt med konkret material och digitalt. Vi kommer också att arbeta med att gå från det konkreta till det abstrakta och t.ex. träna oss på att göra tabeller och olika former av redovisningar.

Vad ska jag kunna? (mål och redovisningsform)

Vi kommer att bedöma din förmåga att förstå och lösa problem både enskilt och tillsammans med andra. Vi kommer också bedöma hur du använder matematiska ord och begrepp, samt dina muntliga och skriftliga redovisningar. 

Hur går det för mig? (reflektion)

Vi kommer att bedöma dig enligt bedömningsmatrisen som tillhör den här planeringen.  

Du har tillgång till matrisen och kan stämma av med målen. I det tillfälle ni arbetar i grupp kommer det att ges möjlighet för kamratrespons. Målen finns tillgängliga i klassrummet och presenteras inför varje lektions uppstart.

 

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt och ger enkla omdömen om resultatens rimlighet.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i vanligt förekommande sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan beskriva begreppens egenskaper med hjälp av symboler och konkret material eller bilder.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredställande resultat.

Eleven kan beskriva och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då konkret material, bilder, symboler och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan dessutom vid olika slag av undersökningar i välkända situationer avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

Eleven kan föra och följa matematiska resonemang om val av metoder och räknesätt samt om resultats rimlighet, slumpmässiga händelser, geometriska mönster och mönster i talföljder genom att ställa och besvara frågor som i huvudsak hör till ämnet.

Matriser i planeringen
matris för problemlösning
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback