Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Bamsetema

Förskolan Eken, Östhammar · Senast uppdaterad: 7 september 2018

"Heja Bamse starkast är vår Bamse men han tycker inte om att slåss. Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Å kommer det en stöddig typ å ger en svag ett litet nyp så får hen akta sig, jamen, för Bamse är allas vän. Heja Bamse, snällast är vår Bamse han är lika snäll som han är stark!"

Tema

Eftersom barnen har visat ett stort intresse för Bamse vid lek och vid bokläsning har vi därför startat upp ett Bamsetema tillsammans. Med Bamsetemat vill vi att barnen ska få reflektera över vänskap, vad det innebär att vara snäll och dum samt att barnen ska få se att alla kan vara, starka kille som tjej, så de utmanas i sina tankar kring genus. Vi vill även att temat ska bidra till lek och rörelse bland barnen! Då vi bygger upp temat tillsammans med barnen får vi se vad som kommer intressera och väcka vårt intresse längs tidens gång. Kommer vi annordna ett Bamselopp för hela förskolan! Vem vet?

Syfte & mål

Syftet är att barnen ska vara delaktiga i temat och att vi genom Bamsetemat kommer beröra empati, flerspråkighet, matematik, dans, sång, rörelse, drama, teknik, naturvetenskap och språk! Se våra läroplansmål längre ner. 

Mätning 

Vi kommer använda oss av pedagogisk dokumentation för att kunna följa upp och utveckla vårt tema. Vi kommer dokumentera det vi gör och delge er här på Unikum. Vi kommer också låta barnen vara delaktiga i dokumentationsprocessen och lyssna på hur de vill dokumentera Bamsetemat och våra aktiviteter. Genom våra bilder och filmer kan vi tillsammans gå tillbaka till det vi gjort och återberätta. Reflektera och utvärdera. Hur kommer vi att se att barnen har fångat upp och lärt sig av temat? 

Hur vi pedagoger skapar undervisning & förutsättningar för barns lärande 

Vi pedagoger kommer vara lyhörda och intresserade över vad barnen har för önskemål och intressen. Vi kommer gå till skogen där vi kan utforska med våra kroppar motoriskt. Genom att dela upp gruppen till mindre grupper blir alla barn sedda och hörda. I alla dagliga aktiviteter ska vi fånga lärandet, till exempel vid påklädning, måltiden och samlingar. 

Konkret hur vi kommer arbeta

Vi vill att alla aktiviteter ska genomsyra Bamsetemat och att de vid lek kan påminna varandra om hur vi är bra kompisar mot varandra. Vi kommer starta upp hösten med vänskap för att arbeta ihop gruppen med samarbetsövningar, namnsånger, lekar och känslokort. Med de äldre barnen kommer vi ta upp frågor och diskutera (med hjälp av drama och aktiviteter) varför vargen är dum, och som sedan blir snäll och varför.  Vi kommer också tillverka dunderhonungsburkar runt Bamse som vår kompissol. Genom temat får alla barnen på Vitsippan en gemensam referensram att leka ihop från. På våra samlingar kommer vi sjunga sånger från Bamse, läsa böcker, se filmer och ha sångpåse från Bamses värld.

Barnlitteraturen kommer vi börja se över och låna böcker från biblioteket som saknas så att litteraturen speglar hela världen. Bamse och hans vänner kommer resa runt på en flygande matta och hamna i olika länder. Vart på vår världskarta har vi landat? Vad finns det för spännande sevärdheter i detta land? Språk, mat och musik? Ta hjälp av dator, Ipad och böcker för att lära oss MER!

I de senare böckerna från Bamse har han en familj och barn, samt att vargen har blivit snäll. Hans dotter Nalle-Maja har fått krafter och är även stark som sin pappa Bamse. Det speglar att alla kan vara starka och det finns mycket för oss att bygga vidare på i lek och aktiviteter.

Vi kommer på onsdagarna ha två grupper, Nalle-Maja och Mini-Hopp, då vi gör olika aktiviteter. De äldsta barnen har även naturmatte och bad på tisdagarna tillsammans samt rörelse på torsdagarna. På avdelningen kommer vi fortsätta med våra djursymboler som är lätta för alla barn att ta till sig och som de tycker är roligt! Tecken som stöd kommer hjälpa oss att förstå varandra på ett lättare sätt och är något vi kommer arbeta mera med. Det förra temat Miljöhjältarna kommer vi ha i åtanke och gå till återvinningsstation på våra utflykter och vara miljömedvetna.

 

Starta, vem ska göra vad samt material 

Temat startar upp nu HT-18, vecka 39!

Malin har naturmatte och bad för de äldsta barnen. Nalle-Maja har Malin och Caroline och Mini-Hopp har Angelica och Pia.

Vi kommer använda oss av mycket återvinningsmaterial och naturmaterial. Vi kommer även leta upp material från Bamses värld och skapa själva tillsammans med barnen. Vi ska måla några Bamsefigurer på väggarna. 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

att det utvecklas normer för arbetet och samvaron i den egna barngruppen.

visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan, där samhörighet och ansvar kan utvecklas och där barnen får möjlighet att visa solidaritet,

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,

utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål.

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

ta vara på barns vetgirighet, vilja och lust att lära samt stärka barns tillit till den egna förmågan,

utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.

att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.

verka för att flickor och pojkar får lika stort inflytande över och utrymme i verksamheten, och

dokumentera, följa upp, utvärdera och utveckla

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback