Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Kemi, Teknik

·

Årskurs:

5

No Skellefte-Teknik

Bälinge skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 3 december 2019

NO-Skellefte-Tekniken är ett arbetssätt som bygger på elevaktiva problembaserade arbetsuppgifter,som till stor del, pekar på enkla sammanhang och funktioner. Eleverna arbetar i par med olika laborativa lådor.

De ämneskunskaper som berörs i No Skellefte-teknikens lådor handlar till stor del om Energibegreppet. Vi utgår ifrån hur Naturlagarna styr energin omkring oss och vilka konsekvenser de orsakar. De energier vi arbetar med är gravitation, elektricitet, magnetism och materiens energi.

I årskurs fem, kommer du att få lära dig om magnetismens effekter och hur vi kan dra nyttja av den. Vi kommer även att arbeta med hur elektricitet skapas, hur den samverkar med magnetismen och hur vi utnyttja den.

Du kommer även att utveckla dina kunskaper i:

  • Socialt samspel och empati
  • Självtillit (en framgångsfaktor)
  • Inre motivation och kreativitet
  • Entreprenörskap
  • Kommunikation
  • Dokumentation

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur vanliga hållfasta och stabila konstruktioner är uppbyggda, till exempel hus och broar.

Vanliga material, till exempel trä, glas och betong, och deras egenskaper samt användning i hållfasta och stabila konstruktioner.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.

Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav teknik
Fysik, matris
Kemi, matris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback