Skolbanken Logo
Skolbanken

Valet 2018

Anpassad Grundskola Lilla Edet, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 28 augusti 2018

Vi kommer att arbeta med demokrati och diktatur, hur ett val i Sverige går till och ta reda på vilka partier det finns att rösta på.

Syfte


Centralt innehåll:

Begrepp vi kommer att bekanta oss med: demokrati, diktatur, politik, val, parti, partiledare, rösta, valsedel, riksdag. 

Undervisning

Vi ska tillsammans bekanta oss med begreppen demokrati, diktatur, politik, val, parti, partiledare, riksdag, rösta, valsedel.

Du ska få se på film och läsa tidningar tillsammans med dina klasskamrater. 

Du kommer att få rösta på låtar, böcker och vad vi i klassen ska göra. Allt i demokratisk anda!

Vi ska tillsammans gå och besöka en vallokal.

 

Bedömning

Vi kommer att bedöma din förmåga att:

Beskriva demokratibegreppet.

Ställa frågor och framföra åsikter.

Delta i samtal om hur vårt land styrs.

Använda de begrepp som vi har pratat om i klassen. 


Läroplanskopplingar

reflektera över demokratiska värden, principer och arbetssätt,

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i digitala miljöer och i sportsammanhang.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas i skolan. Hur möten, till exempel klassråd, organiseras och genomförs.

Ord, begrepp och symboler inom de samhällsorienterande ämnena för att till exempel samtala om samhällsfrågor.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Sveriges grundlagar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val och skapa opinion i sociala medier.

Politiska val och partier i Sverige. Riksdag och regering och deras olika uppdrag. Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling.

Dessutom kan eleven samtala om livsfrågor med betydelse för eleven genom att bidra till att ställa frågor, framföra åsikter och ge exempel på någon handling och dess konsekvens.

Eleven kan också medverka i att beskriva demokratibegreppet, Barnkonventionen och de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor och i utvärdering av arbetsprocesser.

Eleven kan också medverka i att beskriva politiska val och styrelsesätt i Sverige, mänskliga rättigheter och diskrimineringsgrunder.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan också på ett delvis fungerande sätt beskriva politiska val och styrelsesätt i Sverige, mänskliga rättigheter och diskrimineringsgrunder.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i enkla omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan också på ett väl fungerande sätt beskriva politiska val och styrelsesätt i Sverige, rättssystem, mänskliga rättigheter och diskrimineringsgrunder.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen
Valet 2018
Valet 2018
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback