Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

valet 2018

Skapad 2018-08-22 21:41 i Djupedalskolan Härryda
Arbetsområde kring demokrati, valet, hur Sverige styrs och hur det demokratiska arbetet ser ut i praktiken.
Grundskola 7 Samhällskunskap
I år är det val till Sveriges riksdag, kommuner och landsting. Har du tänkt på hur fantastiskt det är att vi har fria val i Sverige? Hur skulle det vara om vi inte hade det? I det här momentet lär vi oss om hur Sverige styrs och hur det går till vid ett val. Vi lär oss om vad det innebär att ett land är en demokrati.

Innehåll

Uppgifter

  • Enskild bedömningsuppgift om demokrati

Matriser

Sh
Valet 2018

E
C
A
Samhällsstrukturer
Du har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Undersöka strukturer i samhället
Du visar det genom att undersöka hur politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Använda begrepp
I beskrivningarna kan du använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
Demokrati
Du har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Du har goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Du har mycket goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: