Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Avbilda

Skapad 2018-08-22 22:37 i Stenhammarskolan 7-9 Flen
Teckningsarbete med valörer. Ett arbete som tränar hand, öga och hjärna.
Grundskola 8 – 9 Bild
Ett arbete där du med blyerts och lämpliga redskap avbildar ett föremål. Det är en träning i att se och jämföra samt att lära sig hur redskapen och pappret bäst kan utnyttjas. Använd dig av dina kunskaper i perspektiv, utnyttja hjälpformer som t.ex. enkla geometriska former men viktigast är att verkligen se! Det är ett krävande arbete och man blir ganska trött men sådant kan också vara roligt!

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
  Bl  E 9
 • I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 9
 • Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Bl  E 9
 • Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
  Bl  E 9
 • Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
  Bl  E 9
 • Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
  Bl  E 9

Matriser

Bl
AVBILDA MED UTTRYCK OCH INNEHÅLL

F
E
C
A
Framställa bilder
Jag lyckades inte få till ett föremål. I alla fall inte så att andra ser vad det ska föreställa.
Jag har avbildat ett föremål som någorlunda liknar förlagan. Miljön/rummet runt om hann jag inte med helt och hållet.
Jag har avbildat ett föremål där finns till viss del skuggor och ljus. Formen fungerar. Det finns en miljö/rum runt handen.
Jag har avbildat ett föremål och gjort en noggrann studie. Formen är korrekt och skuggor samt ljus fungerar väl. För balansen har jag arbetat medvetet med rummet/miljön.
Tekniker, verktyg&material
Jag använde en blyertspenna.
Jag använde blyertspennor av olika slag. Kompletterande material prövade jag också t.ex. stompfer och doppgummi samt fixativ.
Jag använde blyertspennor i olika hård/mjukhetsgrad. Kompletterande material (stompfer/doppgummi) behövde jag använda för att få fram mörker och ljus på ett bra sätt.
Jag använde flera olika blyertspennor. Kompletterande material var absolut nödvändiga för att få fram ljus och skuggor. Det syns i min bild, där finns allt från papprets vithet till riktig svärta.
Kombinera bildelement
Föremålet som jag har ritat av har hamnat tokigt på pappret. Geometriska formerna eller perspektiv kunde jag inte förstå hur jag skulle ta hjälp av.
Föremålet som jag har ritat av hamnade ganska bra placerat på pappret utifrån min idé. Även om den är liten eller placerad i ena hörnet har jag arbetat med miljön/rummet för att få den att fungera som bild. Jag försökte till viss del använda mig av geometriska former och perspektiv för att skapa en naturalistisk känsla.
Föremålet som jag har ritat av har en fungerande placering på pappret, det ser logiskt och rätt ut. Miljön runt om fungerar och upplevs naturlig. Föremålet och miljön runt om samspelar. Geometriska former och perspektiv finns som grund i bilden. Med hjälp av dem kunde jag skapa en ganska avancerad bild som ser naturlig ut.
Föremålet som jag har ritat av hamnade logiskt och naturligt på A4 pappret. Det är inte för litet och inte för stort. Miljön/rummet har jag arbetat med parallellt. Föremålet och miljön runt om är lika viktiga i min bild. Det ena behövs för att förstå det andra. Geometriska former och perspektiv finns som grund i bilden. Med hjälp av dem kunde jag skapa en avancerad teckning som ser naturlig och levande ut.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: