Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

pedagogska planerning 7-9

Enheten för flerspråkighet, Ale · Senast uppdaterad: 13 augusti 2020

Pedagogiska planering 7-9

 

Under läsåret gång kommer vi att jobba med  följande arbetsområde

  •  
  •  Översättning av lätt texter från svenska till kurdiska
  • Grammatik meningsbyggnad, subjekt och predikat.
  • Skriva om dig själv.
  • Fördjupa sina kunskaper om språket upp byggnad därigenom utveckla sin tvåspråkighet
  • Tema mänskliga rättigheter.
  • Demokrati, jämställdhet
  • Diskussioner om samhället, integration, ungdomskultur,
  • Kurdiska litteratur och pose
  • kurdiska kvinnliga författare, kändisar .
  • Kurdiska hög tider t.e.x. Newroz.
  • Geografi, historia och ursprungskultur- vanor och seder
  • Fortsättning och fördjupning av grammatik.

       

Syfte

Undervisningen i ämnet modersmål ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om sitt modersmål. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sitt tal och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Undervisningen ska bidra till att eleverna erövrar kunskaper om modersmålets uppbyggnad och blir medvetna om modersmålets bemedvetn om modersmålets betydelse för det egna lärandet i olika skolämnen.

 

Arbetssätt:

  • läsning av olika texter. egen läsning och högläsning
  • Översätt  mänskliga rättigheter  tex från svenska till kurdiska språket.
  • Grammatik -skrivregler och stavningsregler
  • Muntliga  övningen i par eller i grupp
  • Språkbruk  i olika situationer
  • läsförståelse - för hörförståelse, frågor på texten.
  • Film tillämpning i undervisning
  • Eleven ska bekantas med kultur och samhälle, skillnader och likheter.

 Jag kommer att bedöma din förmåga att:

  • Din förmåga  att tala och kommunicera på kurdiska språket.
  • Din användning av ordförrådet.
  • Din förmåga att förstå när modersmålet talas.
  • Din förmåga att skriva på kurdiska.
  • Din förmåga att resonera kring textens innehåll.
  • Att ha kunskap  om  kultur och samhälle.
  • Din förmåga att sammafatt textens innehåll.
  • Din förmåga att använde grammatiks regler.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • Ml Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • Ml Syfte använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,
  • Ml Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • Ml Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,
  • Ml Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och                         
  • Ml Syfte reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.
  • Matriser

    Ml
    Modersmåls bedömningsmatriser åk  7-9                   
     
      F Kunskapskrav för betyget E Kunskapskrav för betyget C Kunskapskrav för betyget A
    Läsa med flyt
     
     
    Eleven kan läsa olika texter med **flyt** genom att, på ett **i huvudsak** fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
    Eleven kan läsa olika texter med **gott flyt** genom att, på ett **ändamålsenligt** sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
    Eleven kan läsa olika texter med **mycket gott flyt** genom att, på ett **ändamålsenligt och effektivt sätt**, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
    Läsförståelse
     
     
    Genom att göra **enkla** sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven **grundläggande** läsförståelse.
    Genom att göra **utvecklade** sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven **god läsförståelse**.
    Genom att göra **välutvecklade** sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven **mycket god** läsförståelse.
    Tolka & resonera om budskap
     
     
    Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra **enkla och till viss del underbyggda** resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
    Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra **utvecklade och relativt** underbyggda resonemang om budskap som är **tydligt framträdande och budskap som kan läsas** mellan raderna i olika verk.
    Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra **utvecklade och relativt** underbyggda resonemang om budskap som är **tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda** i olika verk.

    Formulera sig och kommunicera i tal och skrift - Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang

      F Kunskapskrav för betyget E Kunskapskrav för betyget C Kunskapskrav för betyget A
    Skriva texter
     
     
    Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med **begripligt** innehåll och **viss** språklig variation med en **i huvudsak** fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.
    Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med **relativt tydligt** innehåll och **relativt god** språklig variation med en **i huvudsak** fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.
    Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med **tydligt** innehåll och **god** språklig variation med en **i huvudsak** fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.
    Beskrivningar & berättarstruktur
     
     
    Texterna kännetecknas av **enkla** beskrivningar och **enkel** berättarstruktur.
    Texterna kännetecknas av **utvecklade** beskrivningar och **utvecklad** berättarstruktur.
    Texterna kännetecknas av **välutvecklade** beskrivningar och **välutvecklad** berättarstruktur.
    Anpassa innehåll & språk
     
     
    Eleven anpassar på ett **enkelt** sätt sina texters innehåll och språk så att de **i huvudsak** fungerar i de situationer som skrivandet avser.
    Eleven anpassar på ett **utvecklat** sätt sina texters innehåll och språk så att de fungerar **relativt väl** i de situationer som skrivandet avser.
    Eleven anpassar på ett **välutvecklat** sätt sina texters innehåll och språk så att de fungerar **väl** i de situationer som skrivandet avser.
    Resonera om modersmål & svenska
     
     
    Genom att på ett **i huvudsak** fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra **enkla** och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.
    Genom att på ett **relativt väl** fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.
    Genom att på ett **väl** fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra **välutvecklat och väl** underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.
    Samtala & diskutera
     
     
    Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett **enkelt** sätt.
    Eleven kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett **utvecklat** sätt.
    Eleven kan med en ändamålsenlig och effektiv kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett **välutvecklat** sätt.
    Fråga & framföra åsikter
     
     
    I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med **enkla** och **till viss** del underbyggda argument på ett sätt som **till viss del** för samtalen och diskussionerna framåt.
    I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med **utvecklade och underbyggda** argument på ett sätt som **för samtalen och diskussionerna framåt**.
    I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med **välutvecklade och väl underbyggda** argument på ett sätt som **för samtalen och diskussionerna framåt** och **fördjupar eller breddar dem**.
    Muntliga redogörelser
     
     
    Dessutom kan eleven förbereda och genomföra **enkla** muntliga redogörelser med **i huvudsak** fungerande inledning, innehåll och avslutning och **viss** anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
    Dessutom kan eleven förbereda och genomföra **utvecklade** muntliga redogörelser med **relativt väl** fungerande inledning, innehåll och avslutning och **relativt god** anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
    Dessutom kan eleven förbereda och genomföra **välutvecklade** muntliga redogörelser med **väl** fungerande inledning, innehåll och avslutning och **god** anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

    Använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande - Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer

      F Kunskapskrav för betyget E Kunskapskrav för betyget C Kunskapskrav för betyget A
    Resonera med anknytning till modersmålet
     
     
    Eleven kan föra **enkla** och till viss del** underbyggda resonemang kring några kunskapsområden och samhällsfrågor med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.
    Eleven kan föra **utvecklade** och underbyggda resonemang kring några kunskapsområden och samhällsfrågor med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.
    Eleven kan föra **välutvecklade** och väl underbyggda resonemang kring några kunskapsområden och samhällsfrågor med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

    Reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden

      F Kunskapskrav för betyget E Kunskapskrav för betyget C Kunskapskrav för betyget A
    Jämföra med Sverige & dra slutsatser
     
     
    Eleven gör då **enkla** jämförelser med egna erfarenheter och förhållanden i Sverige och drar **enkla och till viss del** underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till.
    Eleven gör då **utvecklade** jämförelser med egna erfarenheter och förhållanden i Sverige och drar **utvecklade och underbyggda **slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till.
    Eleven gör då **välutvecklade** jämförelser med egna erfarenheter och förhållanden i Sverige och drar **välutvecklade och väl underbyggda** slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till.
     

    Hjälp för denna sida rån jämförelser me svenska förhållande

  •  

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback