Skolbanken Logo
Skolbanken

Didaktisk planering: Hitta Vilse - Stubben, Funbo förskola

Funbo förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 26 augusti 2018

Under normala förhållanden klarar barn bra av att vistas ute. Om barn fryser, blir blöta eller hungriga finns vuxna som de kan söka skydd hos, få värme och tröst av. Men att plötsligt upptäcka att en är vilse, utan vuxna i närheten, är nytt och skrämmande. Barn saknar referenser för att bearbeta och lösa situationen. Civilförsvarsförbundets material ”Hitta Vilse” handlar om att ge barnen kunskap som ger självförtroende.

Utgångspunkt:

Enligt förskolans plan för vad barnen ska få möta på varje avdelning går vi igenom materialet och utbildar barnen i ”Hitta Vilse-kunskap” under Stubbenåret. Enligt Barnkonventionen har barn bland annat rätt till en säker och trygg miljö. Barn har också rätt att lära sig sånt som är viktigt för dem att kunna.

Utmaning till barnen:

Att skapa självförtroende och en handlingsberedskap hos barnen OM en vilsesituation skulle uppstå. 

Var? Varför?

Vi arbetar med uppgifter inomhus, men till största delen konkreta aktiviteter på förskolans gård och i skogen utifrån det färdiga materialet.

Mitt bidrag som pedagog:

Att förmedla innehållet i materialet, och speciellt de tre gyllene reglerna:

1. Krama ett träd

2. Synas och höras

3. Hålla värmen

Att ge barnen möjlighet att prata om, och känna in, hur det skulle vara att gå vilse. Att låta barnen komma på egna sätt att handla och lösa problem.

Introducering:

Utförande:

vecka 35:

Barnen delas i halvgrupp och får höra hela sagan om Vilse. Vi samtalar om innehållet. Detta sker förmiddagstid. En pedagog är ute med den andra hälften av gruppen under tiden. Båda grupperna får höra sagan denna förmiddag.

Nästa förmiddag går hela gruppen till skogen och får utmaningen att bygga en koja som har ett skyddande tak och ett värmande golv. Var kan man hitta byggmaterial? Hur kan man bygga så att det håller och skyddar?

Den tredje förmiddagen håller  i till på förskolans gräsmatta och bygger tillsammans ett helikoptermärke. Vad är viktigt att tänka på?

vecka 36:

Den första förmiddagen går hela gruppen till skogen och fortsätter att bygga på kojan. Vi pratar också om, och  bygger stoppmärken. Var passar det att bygga stoppmärken? Vad kan man använda?

Den andra förmiddagen delas barngruppen i tre mindre grupper. Två av dessa grupper går ”Vilsestigen” med nio stationer där uppgifter/samtal ingår vid stationerna. Vi repeterar det vi tidigare pratat om.

Den tredje förmiddagen går den sista mindre gruppen samma ”Vilsestig”. Barnen blir erbjudna ett Vilse-aktivitetsblad som avslutning.

Förväntad effekt: att barnen känner någon trygghet i att känna till de tre gyllene reglerna och att de vet att vuxna inte slutar leta förrän de hittar den som gått vilse


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Didaktisk planering Almunge - Knutby

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback