Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Didaktisk planering: Vattenbanor! Stubben, Funbo förskola

Skapad 2018-08-26 15:24 i Funbo förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
En utmaning i att bygga banor så att vattnet färdas på olika sätt genom olika kärl, slangar och rör!

Innehåll

Utgångspunkt:

Vi har sen en tid tillbaka funderat på hur vi skulle kunna tillföra något nytt utforskande material i vår utemiljö. Barn leker gärna med vatten ute och vi tänkte tillsammans skapa något som barnen kan prova och upptäcka när vi är ute på gården. Vi vill också ha ett intressant mindre projekt att starta terminen med, där alla kan vara delaktiga i den grad de önskar.

Utmaning till barnen:

När vi har tittat på bildinspiration och sett vad vi har för material att använda här på förskolan, diskuterar vi oss fram till en gemensam ritning. Alla material kanske inte får plats. Vad ska vi använda och vad ska vi utesluta? När ritningen är klar börjar vi bygga tillsammans.

Var? Varför?

Vi tar med allt tänkbart material ut på gården och alla kan delta så mycket eller lite de vill. 

Vilket/vilka material väljer jag?

Materialet vi samlat ihop sen tidigare och material vi letar fram när vi nu behöver det är: genomskinlig slang, dammsugarslang, veckad vit slang, tratt, pet-flaskor, en legobehållare med hål i botten, en plastblomkruka, en plastdunk, elrör av plast, hängränna, gula veckade rör med större diameter samt vävtejp, häftapparat, krokar, skruvar och annat att fästa delarna med. Och ritningen förstås.

Mitt bidrag som pedagog?

Ta fram material, diskutera med barnen om inspirationsbilderna och fånga upp deras åsikter om hur vi ska göra ritningen samt vad som kan tänkas fungera i byggandet. Göra barnen delaktiga genom att hålla diskussionen levande och aktivera barnen genom att hålla i, prova längder och avstånd, känna på och komma med förslag på hur vi kan hantera med olika materialen. 

Introducering:

Alla förberedelser till byggandet har fungerat som introduktion. Dikskussioner och hantering av de olika materialen följer med kontinuerligt i konstruktionsprocessen.

När vattenbanorna är färdigbyggda kan alla barn prova vattnets vägar.

Uppgifter

  • Didaktisk planering Almunge - Knutby

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: