Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4

Mappar

Svaleboskolan 4-6 (nedlagd), Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 16 september 2020

Nu är det dags att göra mappar som ni kan förvara era bilder i. Ni kommer att få öva er på att planera en fungerande layout, att texta, rita och dekorera.

Syften för arbetsområdet

Syftet med uppgiften är att du ska få öva dig på att utforma och sätta samman text och bild på ett sådant sätt så att det blir så tydligt och snyggt som möjligt (layout). Du kommer att få träna en hel del på att texta i olika stilar (typsnitt) och du kommer också att få möjlighet att prova flera olika material och tekniker när du ritar och målar.

Hur ska du arbeta?

Din uppgift är först och främst att tillverka en mapp. Du kommer sedan att få börja med att fundera över hur du vill att den ska se ut genom att planera, öva och göra skisser på ett skisspapper.

När du känner dig redo börjar du med att tunt texta och rita upp dina motiv med blyerts på mappen. När mappen sedan ska färgläggas får du använda vilket material du vill, men det är viktigt att du väljer material som är väl lämpade för det som ska färgläggas. T ex tusch till detaljer och vattenfärg till stora ytor.

Tänk på att utveckla och arbeta med följande på mappen:

• Ditt namn och din klass tydligt och stort

• Fria bilder och motiv

• Detaljer (små saker som väcker nyfikenhet)

• Färglägga noggrant med lämpliga material

• Fylla i konturerna på viktiga delar med mörk penna 

Centrala begrepp

Begrepp som behandlas under arbetet är t ex: planera, utformning, layout, typsnitt, teknik och material.

Bedömning

De förmågor som bedöms är kopplade till kunskapskraven (se nedan). Arbetsprocessen bedöms kontinuerligt, men mapparna samlas även in då de är färdiga för en slutlig bedömning.

Utvärdering 

Efter avslutat arbete kommer du att få tillfälle att berätta om ditt arbete samt diskutera vad du har tyckt om upplägget av uppgiften, vad som fungerat bra och mindre bra, om vi kunde gjort något annorlunda osv.


Läroplanskopplingar

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback