👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ansiktets proportioner och blyerts

Skapad 2018-08-27 17:49 i Stenhammarskolan 7-9 Flen
Teckningsarbete med valörer. Ett arbete som tränar hand, öga och hjärna.
Grundskola 7 – 9 Bild
Ett arbete där du med blyerts och lämpliga redskap tecknar ett ansikte. Det är en träning i att se och jämföra samt att lära sig hur redskapen och pappret bäst kan utnyttjas. Efter detta arbete vet du vad valörer är och du kan namnen på flera material. Du har också övat upp din hand så att ansiktets proportioner och allt som ska finnas i ett ansikte sitter där det ska. Du har också arbetat med skuggor.

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
  Bl  E 9
 • I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 9
 • Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
  Bl  E 9

Matriser

Bl
ANSIKTETS PROPORTIONER

F
E
C
A
Framställa bilder
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Jag lyckades inte få till ett ansikte med ovalen som grundform. Jag behövde hjälp av läraren. Det var svårt att hitta rätt placering för ögon, näsa och mun.
Jag lyckades få till ett ansikte med ovalen som grundform. Ögon, näsa och mun finns med och jag har arbetat så gott jag kan med att få det att se naturligt ut.
Ovalen finns som grundform till ansiktet som jag har tecknat. Ögon, näsa och mun finns med och jag har arbetat med att få ansiktet att se naturligt ut.
Ovalen finns som grundform till ansiktet som jag har tecknat. Ögon, näsa och mun finns med och ansiktet ser naturligt ut.
Tekniker, verktyg&material
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Jag använde en blyertspenna men har inte arbetat med valörer. Jag hade svårt att skissa, det blev "sår" i pappret som inte går att sudda ut.
Jag använde blyertspennor av olika slag. Kompletterande material prövade jag också t.ex. stompfer och doppgummi samt fixativ.
Jag använde blyertspennor i olika hård/mjukhetsgrad. Kompletterande material (stompfer/doppgummi) behövde jag använda för att få fram mörker och ljus på ett bra sätt.
Jag använde flera olika blyertspennor. Kompletterande material var absolut nödvändiga för att få fram ljus och skuggor. Det syns i min bild, där finns allt från papprets vithet till riktig svärta.
Ge omdömen
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Jag har inte skrivit en reflektion.
Jag har skrivit en reflektion och berättat om hur jag har arbetat med mitt porträtt. Jag har beskrivit lite grand om hur ansiktet ser ut.
Jag har skrivit en reflektion och berättat om hur jag har arbetat och om materialen som jag har använt. Jag har beskrivit hur ansiktet ser ut och försökt beskriva dess uttryck.
Jag har skrivit en reflektion och berättat om hur jag har arbetat och om materialen som jag har använt. Jag har beskrivit hur ansiktet ser ut och försökt beskriva dess uttryck. Jag har berättat utförligt om dess kvaliteter. Jag kan också se brister och det har jag också skrivit om.