Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hålla tal

Skapad 2018-08-28 12:27 i Björkvallsskolan Uppsala
Björkvallsskolans mall för pedagogisk planering.
Grundskola 9 Svenska
Hylla den som hyllas bör!

Innehåll

Så här kommer vi att arbeta:

Under det här momentet kommer vi att, både enskilt och i grupp, diskutera hur man ska göra för att vara en bra talare. Vi kommer att titta på en kortfilm och analysera talaren i filmen. Vi kommer också att lyssna på ett tacktal och analysera det. Vi kommer även att lära oss om retorikens historia och retoriska verktyg. En bit in i arbetet kommer vi att öva oss i hålla tal och till slut ska du skriva och, under festliga former, hålla ett eget hyllningstal till en människa som har förtjänat det.

När arbetsområdet är avslutat ska du:

- kunna skriva och hålla ett tal

- ge respons på andras tal och utifrån feedback bearbeta ditt eget tal

Matriser

Sv
Hålla tal

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: