👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Enligt Läroplanen kommer kunskap till uttryck i olika former
- Såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet –
Som förutsätter och samspelar med varandra. Barn söker och erövrar
kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande men också genom att iaktta, samtala och reflektera
(Lpfö 98 rev 2016, 2016: 6-7).
Därför planerar vi för en varierande lärmiljö, både fysiskt och socialt, som kan möta barns kunskapssökande oavsett var barnet befinner sig i sin lärprocess. Miljön och verksamheten är utformad för att uppmuntra till utforskande, innovativ och kreativt tänkande och leken står i centrum för lärprocesserna.
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar samt förmåga att ta hänsyn till och leva in sig i andra människors situation samt vilja att hjälpa varandra (Lpfö 98 rev 2016, 2016:8).
Öppenhet och demokrati är centralt i vår vardag. Vi arbetar med att reflektera kring olika perspektiv, tankar och uttryckssätt för att på så sätt öka förståelse för vår omvärld. Till vår hjälp har vi verktygen Bygga broar och Grön Flagg.
Genom ett välkomnande och ett inbjudande förhållningssätt hos pedagogerna, skapas en trygg, tillåtande och öppen atmosfär för barn att utvecklas i.
”Du har frihet att tänka, tycka och uttrycka dina åsikter” (13§ Barnkonventionen)
Barns nyfikenhet, företagsamhet och intresse ska uppmuntras och deras vilja och lust att lära ska stimuleras. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. Alla barn ska få uppleva hur det är att göra framsteg, övervinna svårigheter och få uppleva sig vara en tillgång i gruppen (Lpfö 98 rev 2016, 2016: 5,6,9).
Att våga tycker vi är viktigt! Därför arbetar vi med barns självkänsla samt samarbete och demokrati i praktiken. Detta för att varje barn ska uppleva känslan av glada och utvecklande dagar i vår förskola.
Vi har alla varit ifrån varandra under sommaren, några barn har flyttat upp till större barnavdelningar och några nya tillkommer. Vi ska dessutom starta upp gruppen i nya lokaler med nya rutiner.
Efter en kort tids observationer av delar av gruppen kan vi se att barnen behöver öka sitt sociala samspel och sin trygghet i gruppen. Vi kan oxå se de behöver öka sin språkligaförmåga samt att lyssna på andra.
Där vi står nu i början av terminen känns det viktigt att vi jobbar för att svetsa samman gruppen och arbeta in alla nya rutiner i förskolans olika lokaler, som att använda ateljén kontinuerligt med allt dess material men även nyttja den nya utemiljön i lärandet och skapandet.
Vi tänker att med temat Färg och form (vi har dock bytt ut former mot bokstäver då intresset för det var så mycket större)ska vi kunna utnyttja både inne och utemiljön på ett bra sett redan från början och på ett lustfyllt sätt svetsa sammman barngruppen och öka deras trygghetskänsla. Med lek och upptäckar glädje vill vi oxå öka barnens ordförråd.
urskilja olika färger och olika (former) bokstäver
uppmärksamma olika färger och (former) bokstäver
Genom att vi ser barnen använda sig av och benämna de olika färgerna och (formerna) bokstäver så är vi påväg mot målet.
Vi ville oxå att barnen skall känna sig hemma och öka deras trygghet i form av självständighet att vilja och våga göra saker själva. Detta tänker vi att vi ser när barnen rör sig i förskolans olika utrymmen utan att vara ängsliga och ledsna. Samt när de själva går och tar fram leksaker utan att vi hela tiden tar fram och erbjuder dem eller att de måste sitta eller stå hos oss.
3. Hur gör vi?
Aktiviteter: Vi planerar att börja med färgen grön, gul, röd, blå därefter jobbar vi med formerna en i taget så som cirkel, kvadrat, triangel och stjärna...
Vi inspirerar barnen genom att sätta upp färger och former på avdelningen. Vi tar fram lek material i de enskilda färgerna, jobbar ateljén med färg och form. Vi tänker oss att vi utnyttjar närområdet och går på promenader och leta de olika färgerna och formerna till det tar vi hjälp av iPaden och en app för att leta former. Fotografera färger och former vi hittar i närmiljön.
Vi har gjort en ändring i planeringen, då vi såg att barnens intresse var mycket riktat åt bokstäver och inte alls åt former så ändrade vi riktning i arbetet och har jobbat med barnens begynnelse bokstav. Vi kommer leta bokstäver i närmiljön, på hus, på böcker/biblioteket, skyltar...
Sjunga sånger om färgerna.
Spel om färgerna.
Ta med någon sak hemifrån som är i färgen vi jobbar med.