👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild, Tema människokroppen åk 8 2019/2020

Skapad 2018-08-29 16:37 i Österslättsskolan Karlshamn
Eleverna skall gestalta människokroppar tvådimensionellt ( kroki ), tredimensionellt ( lerskulptur) och i rörelse ( en övning med streckgubbar.)
Grundskola 8 Bild

Uppgiften är indelad i tre delar. En krokitecknings del, en lerskulpturs del och en fingerteckning där du med enkla streckgubbar skall teckna människofigurer i rörelse.

Innehåll

Syfte

Dessa övningar syftar till att utveckla dina förmågor se balans, proportioner och rörelse hos en levande såväl som tänkt modell, för att sedan kunna göra bilder av dessa modeller i lera som teckning och som streckgubbar med fingerfärg. Dessutom ska de öka dina kunskaper om komposition och placeringen på bildytans betydelse.

Centralt innehåll

Konkretisering

Du kommer rita och skulptera människofigurer med hjälp av blyertspenna, fingerfärg och keramisk lera. 

 

 

Undervisning/arbetssätt

Vid ett lektionstillfälle kommer vi ha så kallad krokiteckning, ett franskt ord som betyder snabbskiss. Då står vi modell för varandra en åt gången under en begränsad tid, mellan 8 och 1 minut/er. Med blyertspenna försöker var och en med några få streck avbilda den som står modell.
Vid ett annat lektionstillfälle modellerar du en människofigur med armar, ben, huvud, hals och bål i keramisk lera.
Vid ett tredje lektionstillfälle ritar du med bara ditt finger som verktyg streckgubbar till musik där du efter en 8-10 figurer skall välja ut en och sedan placera den på ett nytt papper, ett bildsnitt, där du förstärker den rörelse du tycker att din "gubbe" gör med var du sätter den på pappret.

Bedömning

Jag bedömmer din förmåga att  få rätt proportioner, balans och göra rörelsen/ställningen tydlig hos dina figurer. Jag väger också in den analys av kompositionen i dina bilder som du och dina klasskamrater gör. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Presentationer av eget bildskapande.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9