Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Valet 2018

Skapad 2018-08-29 20:00 i Landvetterskolan Härryda
Arbetsområde kring demokrati, valet, hur Sverige styrs och hur det demokratiska arbetet ser ut i praktiken.
Grundskola 7 Samhällskunskap
Söndagen den 9 september är det val till Sveriges riksdag, kommuner och landsting. Har du tänkt på hur fantastiskt det är att vi har fria val i Sverige? I det här momentet lär vi oss om hur Sverige styrs och hur det går till vid ett val. Vi lär oss om vad det innebär att ett land är en demokrati och hur ideologier och politiska partier hänger ihop. Du kan också vara med och påverka det samhälle du lever i och därför är det inte bara en rättighet utan också en skyldighet att använda sin rösträtt i en demokrati. Kunskap är makt :-)

Innehåll

LÄNK

SO- Siten

 

 

Uppgifter

  • SH: Grupparbete - Politiskt parti

  • SH: Grupparbete Politiskt parti

  • SH: Valet 2018 - Demokrati

  • SH: Valet 2018 - Ideologierna

Matriser

Sh
Valet 2014

E
C
A
Samhällsstrukturer
Du har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Undersöka strukturer i samhället
Du visar det genom att undersöka hur politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Använda begrepp
I beskrivningarna kan du använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
Demokrati
Du har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Du har goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Du har mycket goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: