Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Aspens språkarbete

Skapad 2018-08-31 14:25 i Lissgårdens förskola Bollnäs
Förskola
Lissgårdens tre avdelningar kommer under det här läsåret jobba lite extra med språkutveckling. Vi vill genom språkarbetet främja barnens språk och uttal.

Innehåll

Nuläge

Genom ett lekfullt sätt vill vi utveckla ett tydligare uttal och bättre språk hos våra barn.

 

Mål/ Syfte

Vi vill förbättra barnens språkliga förmåga och uttal genom att arbeta med olika bokstavsljud och munmotoriska övningar. Målet är att barnen ska utveckla ett mer välutvecklat talspråk och att barnen ska bli mer medvetna om sina talmuskler med hjälp av mer munmotorisk träning. Att blåsa, grimasera, leka med tungan samt läpparna på många olika sätt är betydelsefullt för talmotoriken. Genom att gymnastisera och träna sina talmuskler lär sig barnen att hitta rätt i munnen och förbättrar samtidigt sitt uttal.

Genomförande

Vi kommer att jobba med sagor, ramsor, munmotoriska övningar, samtal, öva prata inför gruppen.

Gemensamt projekt för avdelningarna Aspen och Björken med språk och hållbar utveckling. Vi läser sagan om ”Stickis - Igelkotten och den nedskräpade skogen”.

Språkväska som barnen på Aspen få ta hem en vecka var. Där kan barnen själv välja vad och vilka aktiviter i väskan de vill visa och prova tillsammans med sin familj hemma i lugn och ro.

 

Dokumentation under lärprocessen

Pedagoger och barn dokumenterar genom skapade, bild och text.

Ansvar

Pedagogerna på Aspen.

Uppföljning

Avdelningsplaneringar på Lissgården.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: