Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

Grundskolan. Parafras. Din version av konsthistorian

Martin Koch-gymnasiet, Hedemora · Senast uppdaterad: 20 december 2018

I den här uppgiften går vi tillbaka i konsthitorian. Steg ett är att hitta bland de olika konstnärerna och konstinriktningarna(ismerna). Detta gör du genom att hitta fakta och svara på korta frågor. Steg två är att välja en favorit-ism och ett konstverk inom den inriktningen som du genom måleri vill förändra på något sätt. Kanske vill du byta ut Salvador dalís smältande klockor mot bildäck? kanske förvandlas Picassos krigsskildring Guernica till publikhavet under en rockkonsert? Du bestämmer!

 

Uppgift: Parafras – Din version av konsthistorian.

 

En parafras är en sorts "härmning" av ett konstverk. Man gör om konstverket på sitt eget sätt, inte exakt som förebilden (då är det ett plagiat eller en förfalskning som man har gjort) den nya bilden måste dock vara så lik originalet att men förstår vilken bild konstnären(du) utgått ifrån. Parafraser är ofta kärleksfullt gjorda och humoristiska. Om "härmningen" driver med originalet eller konstnären kallas det för parodi istället. Pastisch är ordet man använder om att härma en stil man gillar.

 

I den här uppgiften går vi tillbaka i konsthistorian. Steg ett är att hitta bland de olika konstnärerna och konstinriktningarna(ismerna). Detta gör du genom att hitta fakta och svara på korta frågor. Sista frågan i formuläret går ut på att du hittar en ism och ett konstverk du gillar, som du genom måleri vill förändra på något sätt. Kanske vill du byta ut Salvador dalís smältande klockor mot bildäck? kanske förvandlas Picassos krigsskildring Guernica till publikhavet under en rockkonsert? Du bestämmer! 

 

 

 

Så här gör ni:

 

1. svara på frågorna i uppgiften "självstudiefrågor-konsthistoria" som du tilldelats tidigare. Sista frågan är att välja en ism och ett konstverk ur den ismen. 

 

2. Utgå från den bild du valde och fundera och planera vad du skall förändra i originalbilden. Du kan tex förändra:

 

  • stämning
  • miljö
  • humöret på personerna
  • tidsepoken (hur skulle personen sett ut/klätt sig i vår tid?)
  • årstiden
  • genren/ismen. (om du tex valt ett surrealistiskt konstverk, hurskulle det se ut i kubistisk stil?)
  • Tillföra eller byta ut personer eller föremål (Låt tex monalisa hålla i en skateboard eller byt ut personen i Skriet mot en seriefigur) 

 

3. Du använder dig sedan av akrylfärg och målarduk för att skapa din nya variant av konstverket. 

Skissa först på vanligt kopieringspapper så du får en tydlig bild av din idé.  Skissa sedan upp bilden med hård blyertspenna (tex H4) på målarduk tillklippt i lämplig storlek. (någonstans mellan A4 och A3 brukar vara lämpligt) När bildkompositionen är uppförd på duken börjar du måla.

 

Tips och trix! Tänk på att:

Akrylfärg går att måla både i tjocka och tunna lager, ofta är det smart att börja med att måla alla delar med ett tunt lager färg, utblandad med vatten (det blir som akvarellfärg ungefär) och när färgen torkar lägga på flera lager tjockare färg. På så sätt hindrar du vita prickar från målarduken från att lysa igenom. 

Du kan torka din tavla med en hårtork för att förkorta väntetiden mellan lagren. 

Ha som regel att alltid blanda dina färger på något sätt. Tar du färgerna direkt ur tuben riskerar du ett platt och livlöst resultat. (speciellt flaskan med "hudfärg" är förbjuden! Hud kan ha 10000 olika nyanser och variera i oändlighet även i samma ansikte! titta på ditt ansikte i en spegel, förmodligen kan du räkna till över 20 olika färgnyanser. Jämför huden i pannan, på hakan, under ögonen, runt näsan osv) 

Använd rätt storlek på penseln! en större pensel är bra till grundlagret och större pertier av samma färg tex en stor himmel. Men små detaljer kräver en LITEN pensel. Det är värt att variera! 

Använd gärna en testlapp av målarduk och provmåla färgerna du blandat till innan du börjar måla på duken. På så sätt är du säker på att du fått fram en färg som passar.

 

 

 

 

Syftet. I den här uppgiften tränar vi:

 

1.       Kunskaper om bildens funktion och användningsområden ur ett historiskt perspektiv

 

2.       Förmåga att arbeta nytänkande, idérikt och med personligt uttryck samt att arbeta i kreativa processer.

 

3.       Färdigheter i att framställa bilder med hjälp akrylfärg som material, måleri som teknik och ditt eget konstnärliga uttryckssätt

 

4.       Förmåga att visa upp och presentera ditt bildarbete.

 

5.       Kunskaper om hur bilder och visuella framställningar uttrycker stämningar, betydelser och berättelser i olika genrer.(ismer)

 

 

 


Läroplanskopplingar

Presentationer av eget bildskapande.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
här lämnar du in en bild av ditt verk
Kort text om ditt verk
Konsthistoria - frågor
Här lämnar du in en bild av ditt verk

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback