Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Jämställdhetsplanering- Trygghet Ankaret H-18

Förskolan Skutan, Östhammar · Senast uppdaterad: 11 december 2018

Jämställdhetsplanering med årshjul för tema trygghet, självkänsla, empati och respekt.

Avdelningens mål:

Att alla barn, vårdnadshavare och andra vuxna ska känna sig trygga på förskolan. Att barnen lär känna varandra, nya rutiner och känner trygghet i gruppen.

Aktivitet:

Vi kommer att ha gruppstärkande aktiviter så som samling, sång, musik och rörelse, skapande etc. för att alla barn ska kunna känna sig trygga att visa sina känslor och uttrycka sina önskemål inför varandra i gruppen.

Olika uteaktiviteter för att barnen ska känna sig trygga ute på gården och bli trygga med barn och vuxna från andra avdelningar.

Vi går till skogen och andra närområden tillsammans för att barnen ska känna trygghet utanför förskolan tillsammans med gruppen.

Vi vuxna är närvarande i barnens aktiviteter och lekar för att skapa trygghet.

När? Var? Hur? Varför?

Detta sker dagligen i alla vardagliga samt planerade aktiviteter/rutinsituationer.

Resultat - hur blev det?

Vi upplever att barnen känner trygghet med oss vuxna och med varandra i gruppen och med rutiner och aktiviteter genom att de vågar visa sina känslor och vågar uttrycka sina åsikter och önskemål inför varandra. Vi upplever också att barnen känner trygghet med barn och vuxna från övriga avdelningar när vi är tillsammans ute på gården och aktiviteter som vi har tillsammans. Även utanför förskolan när vi är i skogen och på utflykt upplever vi att barnen känner trygghet med varandra och oss vuxna och är nyfikna på omgivningen. 

Analys - använd fördjupande frågor som t.ex. Varför blev det som det blev? Hur gjorde vi? Vad behöver ändras till nästa gång?

 

Vi har haft mycket gruppstärkande aktiviteter tillsammans där barne har fått möjlighet att uttrycka tankar, idéer och åsikter. Ute på gården är vi ofta tillsammans med andra barn och vuxna, vilket bidrar till tryggheten, att lära känna alla. I samlingarna har barnen fått sätta upp sina egna namn på tavlan, för att synliggöras varje dag. ”Hej! Här är jag!”

Man skulle kunna tänka mer på att samarbeta mer över avdelningarna för att skapa trygghet och inte bara ses ute på gården. Göra mer aktiviteter tillsammans.

 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback