Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Natur och närmiljö Ankaret H-18

Skapad 2018-09-07 14:08 i Förskolan Skutan Östhammar
Förskola
Vi vill att barnen ska få kunskap om och skapa intresse för vår närmiljö, djur och natur.

Innehåll

Bakgrund/Syfte

Vi vill att barnen ska få kunskap om och skapa intresse för vår närmiljö, djur och natur. Vi kommer att samtala om vår närmiljö, dokumentera, besöka och göra utflykter i vår närmiljö för att på så sätt skapa nyfikenhet och kunskap om Öregrund. Vi kommer att utgå ifrån barnens tankar och intressen.

Metod

Vi går till skogen en dag i veckan där vi utforskar djur och natur. Vi samtalar om och reflekterar över det vi upptäcker i skogen tillsammans med barnen.

Vi samtalar om vår närmiljö och vad som finns i Öregrund och kommer att göra utflykter i närområdet till bl. a Tallparken, återvinningen, biblioteket, färjan, fyrskeppet m.m. Här utgår vi från barnens intressen och gör dem delaktiga i vad vi ska besöka.

Vi kommer att skapa en karta över Öregrund där vi samlar dokumentationer från besöken i vår närmiljö.

Dokumentation

Vi fotograferar de olika ställena vi besöker och sätter upp dokumentation på vår karta över Öregrund. VI samtalar och reflekterar tillsammans med barnen om de besök vi gjort. Vi kommer också att dokumentera i Unikum.

 

Utvärdering

 

Barnen visar ett stort intresse för vår närmiljö när vi har varit runt till olika ställen.
Vi har varit till Färjan, Fyrskeppet, Socitetsparken, Tallparken, Återvinningen, Biblioteket, Lekparken och Klockstapeln och vi har dokumenterat och satt upp på vår karta på förskolan.
Barnen känner igen och vet var sakerna heter och det blir många samtal vid kartan. Vi har även varit runt och tittat på barnens hus och satt upp dokumentation på kartan och barnen visar stort intresse och det blir många samtal om barnens hus och var de bor, om de bor nära varandra och nära förskolan mm. Vi har varit till skogen och barnen visar även där stort intresse för naturen och djuren i skogen.

 

Det vi märker är att vi inte hunnit till alla ställen vi tänkt, så vi fortsätter jobba med temat under vårterminen. Vi ändrade fokus till barnens hus då de visade stort intresse till var de själva bor.

 

Under våren fortsätter vi på samma tema genom att bland annat skapa, bygga och konstruera byggnader och annat i vår närmiljö och besöka fler platser.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: