Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6 - 9

Tredje kärleken: Läs och förstå, sv år 6-8

LMH-enheten, Uppsala · Senast uppdaterad: 23 september 2018

Läs och förstå! Att kunna läsa är någonting fantastiskt! Det skrivna ordet tar oss med på äventyr i fantasi och verklighet. Det ger oss information om det samhälle vi lever i och världen omkring oss och det ger oss möjlighet att kommunicera med våra vänner på internet och med mobilen. Att förstå det vi läser är en förutsättning för att kunna ta del av allt detta och mer därtill!

Mål för elev

Målet är att du ska utveckla din förmåga att förstå, tolka och analysera innehållet i olika texter. Med detta menas, att du ska arbeta för att bli bättre på att förstå det du läser. Det betyder också att du ska arbeta för att bättre kunna prata om texternas innehåll och dra dina egna slutsatser och också jämföra med dina egna erfarenheter och den tid du lever i. 
Målet är också att du ska utveckla din förmåga att skriva berättelser och att utveckla dina texter med olika typer av beskrivningar, såsom miljöbeskrivning, personbeskrivning, liknelser och synonymer. Målet är också att du ska utöka ditt ordförråd.

Innehåll

För att du ska utveckla din förmåga att läsa och förstå texter, ska du läsa Alex Dogboy Tredje kärleken av Monika Zak. Du kommer också att få kunskap om budskap, tema och motiv.
Du kommer också att få skriva en faktatext och sammanfattningar av boken.

Genomförande

Under lektionstid pratar vi om begreppen budskap, tema och motiv. Vi går också igenom hur en berättelse är uppbyggd och hur man kan utveckla sin text genom att göra beskrivningar, använda liknelser och synonymer. Tillsammans eller enskilt läser vi kapitlen och diskuterar innehållet ur olika perspektiv. Du kommer också att få svara på skriftliga frågor. Du kommer att få olika övningar till boken. Tillsammans pratar vi om förhållanden i boken. Du söker sedan egen kunskap om gatubarn och skriver en faktatext med bilder eller teckningar.  Detta arbetsområde arbetar vi med fram till dess att boken är utläst.

Redovisning

Du visar dina kunskaper i att förstå, tolka och analysera texter ur olika perspektiv när du svarar på muntliga och skriftliga frågor och då du ställer egna frågor eller kommenterar texterna. Du visar också dina kunskaper då du lyssnar på övriga i gruppen och kommenterar och diskuterar deras åsikter och analyser av texterna.
Kunskapen om hur berättelser är uppbyggda, hur man utvecklar sin egen berättelse och hur man använder skiljetecken, stor- och liten bokstav, styckeindelning, rubriker och liknande, visar du när du skriver dina berättelser och visar mig resultatet. Det är både processen och det färdiga resultatet som bedöms. Du förbereder dig på att redovisa dina kunskaper genom att läsa texterna och boken.
Du ska alltså, förutom diskussioner i gruppen, redovisa följande;
- sammanfattningar
- en faktatext
- läsa några kapitel på egen hand
- lyssna aktivt på när någon annan läser högt

- lära dig veckans ord ur texten


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Matriser i planeringen
Läs och förstå, sv år 9
Skriva berättande texter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback