På alla avdelningar på förskolan har grupperna förändrats med både nya barn och ny personal. Det märks att det finns nya barn i gruppen och att de behöver introduceras. Gruppen behöver hjälp att komma samman och lära känna varandra.
Varje dag pratar vi om de barn/personal som inte är här, vilket har resulterat i att barnen frågar efter de som inte är här och blir jätteglada då de dyker upp.
Vi använder böckerna från "olika förlag" Vi ser över materialet när det gäller "olikheter" för att vidga barnens perspektiv.
Stopp-handen fortsätter vi att använda oss av.
Vi vill att alla skall ha ett trevligt språk och lära sig att samarbeta. Detta innebär att barnen uppmuntras och ges många möjligheter att träna på att lyssna, vänta på sin tur och uttrycka sina tankar och åsikter.
Alla ska kunna använda sig utav stopp-handen och känslotecknen och veta innebörden.
Miljön skall vara inbjudande och föränderlig både ute och inne utifrån barnens intressen.
Barnen skall kunna göra självständiga val.
Barnen ser att olikheter är bra och berikar. Vi är bra på olika saker.
Barnen ska respektera allt levande och ha omsorg om sin närmiljö.
Vi vill ha självständiga individer som visar respekt och kan välja sin egen framtid.
Vi vill ha glada, nyfikna och vetgiriga barn med en positiv självkänsla.
Blåsippan:
Vi är noga med att vara välkomnande på ett trevligt sätt till både barn och vuxna. Vi tänker på att använda ett rikt och nyanserat språk som även innehåller många tecken. Tecknen finns i sånger och i böcker, som bilder vid matborden och tillsammans med talspråket. I samband med barnens olika intresseområden lär vi oss nya tecken. Vi ska fortsätta att använda stopphanden.
Vi ska ha ett tillåtande klimat och lättillgängligt material vilket gör att barnen kan göra fler självständiga val. Vi har bilder på dörrarna där det finns material som barnen själva får ta fram.
Vid matborden är vi noga med att låta barnen få göra egna val tex mjölk/vatten och hård/mjuk smörgås.
Vi uppmuntrar barnen att hjälpas åt med att städa, både inne och ute.
Vitsippan:
Mosippan:
På samlingen kommer vi att introducera stopphanden för de nya barnen och repetera för de andra. Vi kommer även att använda oss av känslokort där de får en uppgift att utföra och fundera över. Detta kommer vi att göra i mindre grupper för att alla ska få komma till tals och öva på att kommunicera.
Vi tänker arbeta med böckerna från olika förlag och ta hjälp av handledningen som finns att tillgå.
Vi kommer att göra aktivitetskort som används efter lunch där barnen ges chans att göra självständiga val. Genom detta får de chansen att hitta olika kompisar vid olika tillfällen
Vi kommer att lägga upp en plan för hur barnen tillgodoser sig varandras kompetenser.
Alla barnen kommer att delta och vi arbetar med detta under hela terminen.
Vi dokumenterar aktiviteterna och lärprocessen. Vad händer i gruppen? Hur förändras gruppdynamiken? Det barnen "nappar" på dokumenteras.
Vi dokumenterar i unikum både genom lärloggar, bloggar, reflektion och analys. Vi lägger in både bilder och text.
Hela arbetslaget dokumenterar fortlöpande på avdelningsplaneringarna. Även spontana tillfällen dokumenteras och uppmärksammas för att fortsätta utmana barnen.
All personal på förskolan.
Vi skriver fortlöpande i Unikums personalverktyg "reflektion och analys".
En större utvärdering sker i januari och juni (Vi kollar då av hur vi ligger till)
Efter utvärderingen lägger vi fokus på de områden vi inte är klara med. Vid behov fortsätter vi med samma mål även nästa år.