Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Debatt

Segeltorpsskolan, Huddinge · Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Under vecka 38 - 39 arbetar vi med debatter. Redovisningar startar v. 39.

Under v. 38-39 kommer ni att få, två och två, förbereda argument för eller emot ett givet ämne, och därefter debattera mot ett annat par.


Tänk på att:

Förbered argument som styrker ert ämne.

Försök värdera era argument, och tänk ut vilken ordning de ska komma. Ni vill gärna avsluta med ert starkaste argument.

Fundera på vad "motståndarna" kan tänkas säga, och förbered svar till deras argument.

Träna på att använda röst och kroppsspråk för att förstärka ert budskap.

Anpassa språket till syftet och mottagarna. Ni vill övertyga motståndare och lyssnare om att ni har rätt, men ändå hålla god ton. 


Läroplanskopplingar

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Debatt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback