Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 4

Naturkunskap i vår omgivning.

Gemensamt i Hörby, Hörby · Senast uppdaterad: 10 december 2018

Vi vill inspirera och väcka barnens nyfikenhet för naturvetenskap och ge dem förståelse för naturen och andra levande ting. Detta är ett tema som alla barnen kan skapa sig förståelse om och känna igen. Detta är något som vi pedagoger har uppmärksammat att barnen har intresse av och tycker är roligt att prata om.

Detta vill vi utveckla

Vi har i gruppen uppmärksammat att många barn är intresserade av djur som finns runt om kring oss i vår omgivning. Vi vill utveckla och uppta barnens intresse för djur och natur samt ge barnen en förståelse för naturvetenskap. 

Så här ska det gå till

På ett konkret sätt och i mindre grupper vägleda barnen i naturvetenskap. För att introducera temat kommer vi att läsa boken om ”Vanten”. Vi vill ge barnen en gemensam upplevelse om bokens innehåll och utifrån barnens tankar och reflektioner kommer vi se var barnen leder oss i temat naturkunskap. 

Så här ska vi synliggöra utvecklingen

Vi synliggör barnens utveckling genom samtal, reflektioner samt dokumenterar i deras lärlogg/ blogg. 

För att synliggöra barnens process och göra dem delaktiga kommer vi att använda vår dokumentationsvägg och iPad. 

 

Reflektion (Hur blev det?)

v.43. Vi introducerade tema naturvetenskap genom att börja läsa boken Sagan om vanten av Alvin Tressel. Barnen intresserad sig för det olika djuren i boken.

V.44. Vi går på musjakt. Vi börjar med att kopiera upp en mus på ett stort A3 papper. Barnen tittar på bilden och barnen vet precis vad det är. Sedan är diskussionen igång. Barnen har många bra tankar och erfarenheter om vad en mus är, hur den ser ut, vad den äter och var den lever någonstans. Många kan relatera till musen och har vid något tillfälle också sett en, död som levande. När ett av barnen berättar i samlingen att en mus har hittats på en förskola blir barnen inspirerade till att gå på jakt efter en mus. Vår fråga till barnen var då?: Hur ska vi då göra? Vi ska locka den med ost säger barnen. Vi går sedan ut och barnen placerar osten på olika platser på gården. 

V.46. Barnen vill fånga musen igen och de har många tankar och idéer om hur vi ska göra det. En av idéerna från barnen var att vi skulle bygga en koja. Barnen ger sig ut på gården för att fritt bygga sig en koja till musen. Nu återstår det bara att se om vi lyckas fånga musen denna gången.

V.47. En morgon när en av pedagogerna kom till förskolan såg hon en mus springa på gården. Musen försvann snabbt in i ett av förråden på gården. Pedagogen berättade om musen hon hade sett för barnen och frågade om barnen ville följa med ut till förrådet för att leta upp den. Vi hittade ingen mus men vi fann spår efter den. Spåren var musbajs. Letandet efter musen tycks vara ett intressant ämne enligt barnen. Vi hittar även bajs från ett annat djur och barnen funderar vem som kan ha bajsat här.

V.48. Vi analyserar och tittar närmare på musbajset med lupp och förstoringsglas. Vi tittar också närmare på det andra bajset som vi hittade. Vi frågar barnen vad dem tror och HUR vi ska ta reda på vems bajs det är. Ett av barnen pekar på projektordukten och tillsammans börjar vi söka information via ipaden. Barnen tittar och jämför bajset på skärmen och på tallriken. 

V.49. När man jobbar med barn blir inte allt enligt plan. Nu i juletid tänker vi pedagoger julpyssel men barnens intresse och nyfikenhet låg istället på att fånga musen. Barnens reflektioner var att nu när det har blivit vinter och kallt har musen ingenstans att bo. Barnens kojor har sedan innan blåst bort. VAD SKA VI GÖRA NU? Var en fråga som vi ställde till barnen. Tilsammans kom vi fram till att vi skulle bygga ett hus av en hård låda.  Vi letar på avdelningen och finner en låda som de tycker verkar bra. Barnen tycker vi ska göra en dörr så att musen kommer in. Vi pedagoger hjälper barnen att verkställa en sådan.Barnen får sedan skapa fritt med olika sorters material.

Analys (Vad behöver nu utvecklas?)

V.43. Vi kommer att prata om djurens olika egenskaper från boken, där vi tillsammans med barnen kommer att göra olika tankekartor. Vad har barnen för erfarenheter och kunskaper?. 

V.44. Nästan varje dag har barnen haft koll på sin musfälla och undrat om musen har ätit osten eller inte. En morgon när barnen kom till förskolan var osten borta på samtliga platser. Osten är borta men var är musen?.

V.46. Barnens reflektioner angående kojbyggena var att kojorna hade blåst iväg. Vintern har kommit och nu har musen ingenstans att bo.

V.47. Tillsammans med barnen behöver vi ta reda på vems är bajset?.

V.48. Genom att söka information via internet har barnen klurat ut sina funderingar om vems bajs det kan vara.


Läroplanskopplingar

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback