Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

1

Årsplanering årskurs 1 svenska

Uddaredskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 7 september 2021

I svenska språket kan man både tala, lyssna, läsa och skriva. I årskurs 1 kommer du att få öva alla dessa färdigheter på ett spännande sätt.

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN 

Målet med undervisningen är att du skall utveckla kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa. 

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vi arbetar med "veckans bokstav". Vi sjunger sånger, skriver en ramsa och läser texter på den aktuella bokstaven. Vi lär oss även hur bokstäverna formas och låter. Eleverna får i grupp samla och skriva ner ord på veckans bokstav. Utifrån gruppernas ord skriver klassen tillsammans med läraren en gemensam ramsa för att lära sig stödstrukturen. Detta görs i rimformen allitteration, där de flesta orden börjar på veckans bokstav. Som avslutning på varje veckas bokstavsarbete skriver eleverna en egen påhittad text, enskilt eller i par. Denna text läses upp för några kamrater innan den lämnas in för respons från lärare. Responsen innebär att eleven sedan gör en bearbetning av texten, t.ex. stor bokstav och punkt, stavning, förtydliganden samt att öva sin handstil. Eleven avslutar med att illustrera sin text med en bild som passar till textens innehåll. Elevernas bokstavstexter redovisas sedan muntligt, växelvis i liten grupp och helklass. 

Vi ser på filmserier med tydligt tal och text t.ex. ”Livet i bokstavslandet” samt "bokstavshissen"

Någon gång under veckan får eleven uttrycka sig genom någon form av skapande kring veckans bokstav. 
Eleverna får även varje vecka öva sig på att förklara hemliga ord på bokstaven. Där har de själva stöd av en bild och ordbild medan resten av gruppen gissar vilket ord det är. 

Vi arbetar med läsning på flera olika sätt, både gemensam högläsning och individuell tyst läsning. Vi uppmärksammar författare och illustratörer. Vi övar oss på att förstå hur olika texter är uppbyggda, genom att strukturera upp texter och återberätta den med inledning, personer/karaktärer, platser, händelseförlopp och avslutning, eller genom att göra listor och tankekartor.

Elevernas läsning av olika texter: Vi bidrar med läsebok till elevernas läsning i hemmet. I skolan läser eleven Kiwiböcker och gör lättare läsförståelseuppgifter med arbetsinstruktioner på egen hand eller i par. Eleverna läser boken tyst tre gånger och sedan högt en gång för en kamrat. Kiwiböckerna finns i olika nivåer och anpassas efter elevens förmåga. 

En gång i veckan arbetar vi med "veckans grej" då läraren håller en presentation om ett valt ämne. Klassen skriver sedan stödord utifrån presentationen för att sedan skriva en gemensam text som eleverna skriver av. Avslutningsvis målar eleverna en enskild bild som passar till ämnet. 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Du ska kunna läsa en text på din nivå samt att du ska kunna skriva en text utifrån ett valt ämne. Du kommer att få träna på att ta och ge instruktioner. Läraren läser varje vecka elevernas texter och ger respons, som eleven kan förbättra till nästa vecka. Läraren lyssnar och stöttar eleven när den läser så att utvecklingen går framåt. Läraren lyssnar aktivt på eleven vid muntliga situationer för att se så att eleven förstår. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Alfabetet och alfabetisk ordning.

Sambandet mellan ljud och bokstav.

Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.

Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.

Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras

Instruerande texter, till exempel spelinstruktioner och arbetsbeskrivningar. Hur de kan organiseras i steg, med logisk ordning och punktuppställning i flera led.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel att skriva ned något man talat om.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

Eleven kan läsa meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt.

Genom att kommentera och återge någon för eleven viktig del av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor kan eleven också uppmärksamma när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv.

I samtal om texter som eleven lyssnat till kan eleven föra enkla resonemang om texters tydligt framträdande innehåll och jämföra detta med egna erfarenheter.

Matriser i planeringen
Nya språket lyfter 2018-2019
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback