StegVis är uppbyggd på följande målsättningar:
Att öka barns förmåga till att:
Att minska impulsstyrt och tanklöst beteende hos barn genom att:
Att minska aggressivt beteende hos barn genom att:
Vi kommer att ha lektioner i mindre grupper där alla barn kommer till tals. Barnen kommer att få lära sig känna igen olika känslor samt att sätta namn på dem. På detta sätt ger StegVis barnen ett verktyg för att hantera sina känslor. Vi kommer att problematisera olika situationer som barnen ställs inför i sin vardag, både på förskolan och i hemmet. Barnen och pedagogen spelar olika rollspel för att förtydliga dessa. Vi kommer även att få bekanta oss med Snigeln och hans kompis Valpen som kommer att lotsa och lära oss i hur man till exempel är en bra kamrat.
Informationsbrev kommer att kontinuerligt skickas till samtliga vårdnadshavare där pedagogen beskriver vad lektionerna handlar om för tillfället. Lärloggar kommer att användas via Unikum där föräldrar kan ta del av sitt barns utveckling. Stegvis lektionerna grundar sig i en ömsesidig respekt mellan barn och pedagog där barnet skall känna sig tryggt och kan säga vad han/hon känner och tänker, i förtroende. Detta innebär att dokumentationen kommer att visa vad vi gör, vilket material vi använder oss av för stunden samt lite fotodokumentation. Det barnen känner, säger och tänker blir alltså inte dokumenterat för andra än för pedagogen, för att pedagogen skall kunna utveckla sitt arbete.
StegVis lektionerna grundar sig i en ömsesidig respekt mellan barn och pedagog där barnet skall känna sig tryggt och kan säga vad han/hon känner och tänker, i förtroende. Detta innebär att dokumentationen kommer att visa vad vi gör, vilket material vi använder oss av för stunden samt lite fotodokumentation. Det barnen känner, säger och tänker blir alltså inte dokumenterat för andra än för pedagogen, för att pedagogen skall kunna utveckla sitt arbete.
Arbetslagets reflektioner över hur lektionerna har planerats och genomförts samt hur arbetslaget kan utvecklas och ta lärdom av StegVis som arbetssätt.
Arbetslagets bedömning av vilka läroplansmål man har arbetat med. Utvärdera även: syfte, metod och dokumentation