Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Lag och rätt, åk 7

Katarina Norra skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 april 2020

Ett arbetsområde kring lag och rätt. Regler är till för att göra det lättare för oss att umgås med varandra. Tänk om alla skulle ställa sig först i kön, prata hela tiden utan att lyssna och slå till varandra så fort de blev arga. Om alla skulle göra vad som helst när som helst skulle det bli svårt att leva tillsammans. En del regler finns bara som en tyst överenskommelse, medan andra kanske finns i en regelbok eller är lagar som står i Svensk Författningssamling.

Syfte

När du läser samhällskunskap så ska du utveckla kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra. I det här arbetsområdet betyder det att du ska förstå hur den svenska rättssäkerheten är uppbyggd och hur den ska säkerställas genom att polisen, socialtjänsten, domstolen och kriminalvården samarbetar kring detta. Du ska förstå varför vi har lagar, och hur de påverkas och förändras.

Du ska också få vara med och se olika samhällsfrågor ur olika perspektiv. I det här arbetsområdet innebär det att du ska få fundera på orsaker och konsekvenser till brottslighet, och du ska få träna dig i att se denna samhällsfråga ur olika perspektiv. Du ska också träna dig i att uttrycka egna tankar och värderingar kring brott och straff.

Undervisning

Våra lagar och vårt rättssystem ska skydda vår demokrati och våra rättigheter. Varje medborgare har rättigheter, men också skyldigheter i ett samhälle och detta skall vi prata om.Vi ska lära oss om händelsekedjan från ett brott till påföljd. Vi kommer prata om olika brott och olika påföljder. Du kommer också få lära dig om hur det fungerar i en svensk domstol.

Vi kommer att använda oss av ett läroboken: kapitel - lag & rätt, olika webbsidor, samt olika filmer och vi kommer att besöka tingsrätten och titta på en riktigt rättegång.

Begrepp - som är viktiga kunna 

Regler

Lagar

Rättsstat

Stifta

Juridik och jurist

Straffmyndig

Mörkertal

Socialtjänsten

Åklagare

Förundersökning

Förhör

Husrannsakan

Gripen

Anhållen

Nämndemän

Målsägarende

Tilltalad

Påföljd

 

Bedömning: 

Du kommer bedömas löpande under arbetsområdets gång men också vid ett prov som avslutar arbetsområdet. Provet kommer vara onsdagen 24/10. 

De stora frågorna som du ska kunna besvara när det här arbetsområdet är slut: 

  • Hur fungerar Sveriges rättsystem, från brott till straff?
  • Varför har vi lagar i samhället?
  • Hur påverkar samhället lagarna?
  • Hur påverkas och påverkar samhället kriminalitet?

Bra genomgångar i arbetsområdet: 

 

 

 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Matriser i planeringen
Lag och rätt
Uppgifter
Prov Lag och rätt

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback