Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Utvandrarna - Hur var det förr?

Kattegattgymnasiet, Halmstad · Senast uppdaterad: 24 september 2018

Vi ska läsa den lättlästa versionen av Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna. Den handlar om Karl Oskar och Kristina som på 1800-talet lämnade fattigdomen i Sverige för att flytta till Amerika, i hopp om ett bättre liv. Vi ska också intervjua en äldre person om hur det var förr.

 

Du ska nu läsa en lättläst version av romanen Utvandrarna som är skriven 1949 av Vilhelm Moberg.

Om du vill lyssna på boken kan du logga in på Halmstad Bibliotek. 

 

Uppgifter:

1. Göra en intervju - Hur var det förr? Skriva ett referat

2. Frågor till del 1: Grindar på Amerikavägen. Lämnas in senast 16/11.

3. Uppgift till Utvandrarna: Skriva läslogg till Utvandrarna del 2.

4. Boksamtal. Delta i boksamtal och göra uppgifterna:

1 Sammanfattning - 2 Personbeskrivning - 3 Diskussionsledare - 4 Ordletare

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven för också enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då till viss del underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt några tydligt framträdande skillnader och likheter mellan svenskan och andra språk.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris - Intervju - Hur var det förr?
Uppgifter
Frågor till del 1: Grindar på Amerikavägen
Läslogg Utvandrarna del 2
Referat - Intervju med äldre person
Boksamtal

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback