Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Redskapsgymnastik - Satsbräda och Trampett

Skapad 2018-09-23 14:26 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Redskapsgymnastik med satsbräda och trampett för elever som mött arbetsområdet tidigare.
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Vad är skillnaden mellan att hoppa satsbräda och trampett? Hur gör jag för att hoppa så högt och långt som möjligt? Vad är viktigt att tänka på när man landar? Allt detta och mycket mer kommer ni få lära er om när vi nu startar arbetsområdet satsbrädor och trampetter inom redskapsgymnastiken.

Innehåll

Period: V.47-48

Lektion 1

Först presenteras ni för upplägget och lite om innehållet i de olika lektionerna. Vi pratar också lite allmänt om säkerheten kring användandet av satsbrädor och trampett samt vad vi ska tänka på när vi plockar fram och plockar undan. Sedan plockar ni fram enligt ritningen på tavlan.  Ett av dagens mål är att utveckla kamratbedömning i par.

 

Uppvärmning: Vi hoppar igenom våra grundhopp; ljushopp och x-hopp. Ett par gånger av varje.

Huvudmoment: Hoppa nu grupperat och pik. Jobba med tekniken. När detta blivit lättare försök då skriva era namn. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med rotationer. Vi börjar med kullerbytta, först kort sedan lång. När man fått okej från läraren får man testa överslag vid lärarens tjockmatta samt kullerbytta på de andra tjockmattorna.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen.

 

Lektion 2

Vi återkopplar till målen och säkerheten som vi pratade om föregående lektion. Sedan är det dags att plocka fram och det görs enligt ritningen som finns på tavlan.Även denna lektion jobbar vi med att utveckla kamratbedömning i par.

Uppvärmning: Ni hoppar igenom era grundhopp; ljushopp och x-hopp på samtliga trampetter.

Huvudmoment: Fortsätt nu jobba med grundhoppen eller enkla rotationer. Jobba med tekniken. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med mer komplexa rotationer. Vi börjar med lång kullerbytta. När man fått okej från läraren får man testa överslag (handstående till liggandes). Sedan är det dags för handvolt. Observera att det inte är okej att genomföra komplexa rotationer utan passning från läraren.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen.

 

Lektion 3

Vi återkopplar till målen och säkerheten som vi pratade om föregående lektioner. Sedan är det dags att plocka fram och det görs enligt ritningen som finns på tavlan. Dagens mål är att utveckla kamratbedömning i par. Fokus kommer därför att vara feedback till varandra och inte lika mycket på att komma vidare i hoppens svårighetsgrad.

Uppvärmning: Ni hoppar igenom era grundhopp; ljushopp och x-hopp på samtliga trampetter och ger varandra feedback redan på uppvärmningen.

Huvudmoment: Fortsätt nu jobba med grundhoppen eller enkla rotationer i samma par som under uppvärmningen. Jobba med tekniken. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med mer komplexa rotationer. Vi börjar med lång kullerbytta. När man fått okej från läraren får man testa överslag (handstående till liggandes). Observera att det inte är okej att genomföra komplexa rotationer utan passning från läraren. Vi kommer att ha fler utmanande hopp nästa lektion.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen.

 

Lektion 4

Vi återkopplar till målen och säkerheten som vi pratade om föregående lektioner. Sedan är det dags att plocka fram och det görs enligt ritningen som finns på tavlan. Skillnaden mot föregående lektion är att nu får man pröva volt om man kan visa att man hanterar övriga hopp i serien. Dvs. kort kullerbytta, lång kullerbytta, överslag, handvolt och till sist volt. Vi fortsätter naturligtvis att jobba med målet kamratbedömning även denna lektion.

Uppvärmning: Ni hoppar igenom era grundhopp; ljushopp och x-hopp på samtliga trampetter och ger varandra feedback (kamratbedömning).

Huvudmoment: Fortsätt nu jobba med grundhoppen eller enkla rotationer i samma par som under uppvärmningen. Jobba med tekniken. Vid tjockmattan som läraren står vid får ni också möjlighet att jobba med mer komplexa rotationer. Vi börjar med lång kullerbytta. När man fått okej från läraren får man testa överslag (handstående till liggandes). Sedan är det dags för handvolt och slutligen volt. Observera att det inte är okej att genomföra komplexa rotationer utan passning från läraren.

Avslutning: Vi avslutar med en återkoppling där vi tittar tillbaka på målen och avslutar arbetsområdet.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
    Idh  4-6

Matriser

Idh
Kunskapskrav Idrott och hälsa

Förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang. Förmåga att praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil.

E
C
A
Delta & anpassa rörelser
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten.

Förmåga att förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

E
C
A
Förebygga skador
Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Eleven kan ge utvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Eleven kan ge välutvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: