Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7

Biologi - Den levande växten ht-18

Västervångskolan F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 24 september 2018

Växterna är unika och helt avgörande för livet på jorden. De kan, till skillnad från djuren, omvandla solens strålar till kemiskt bunden energi, som de sedan kan nyttja på olika sätt. Reaktionen kallas fotosyntes och är en av de viktigaste kemiska reaktioner som sker på jorden. Genom växternas fotosyntes frigörs alltså energi som vi kan äta (antingen direkt då vi äter en växt, eller indirekt då vi äter kött från ett djur, som i sin tur ätit en växt). Dessutom bildas syrgas som vi ju behöver för att leva! Växterna finns i många olika former och bebor nästan hela vår planet. Anpassningarna till klimat och skydd för växtätande djur är många och sinnrika. Det finns växter utan stam och blad - algerna, som mest lever i vatten, de med stam och blad, men utan rötter - mossorna och sådana med både stam, blad och rötter - som ormbunksväxterna. De växter som bildar frön kallas fröväxter och är de mest utvecklade av växtgrupperna. Hos fröväxterna finns blommor med han och honorgan. för att en befruktning ska ske måste blomman pollineras - och knepen blomman tar till för att åstadkomma detta är även de många och smarta! Om detta och mycket mer kommer du att få lära dig i detta viktiga och spännande arbetsområde.


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Biologi åk 7-9 2017
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback