Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Normer & värden Hyddans förskola Grävlingen 2018/2019

Hyddans förskola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

I vårt värdegrundsarbete använder vi olika metoder för att synliggöra alla människors lika värde och vikten av att visa empati och respekt i vardagen. Vi utgår från värdegrundsmaterialet 10 små kompisböcker samt sjunger sånger, läser böcker, genomför samarbetsövningar och dramatiseringar av vardagsdilemman av och med barn och personal. När saker i vardagen händer förs även dialog mellan barn och vuxna om vad som hänt och hur det känns. Som personal är vi goda förebilder genom att vara medskapande vuxna i barnens vardag.

Planerade insatser:

På Grävlingen arbetar vi kontinuerligt med tio små kompisböcker .Vi kommer att göra dramatiseringar med Kanin och Igelkott som är huvudpersoner i bokserien. Vi kommer även att läsa och samtala kring böckern med hjälp av storbildsprojektorn. Barnen får vara med och hjälpa Kanin och igelkott att hitta bra lösningar på sina konflikter och vardagsdilemman. Detta läsåret har vi valt att fokusera på böckerna” Säg stopp” och ” lyssna och kom överens” Vi kommer att använda oss av rörelselekar,  turtagningslekar, skapande verksamhet, lekgrupper och den fria leken. Genom barnens intresse för och nyfikenhet på småkryp pratar vi mycket om vikten av att vara rädda om varandra och värna om allas lika  värde.

 

Förväntade effekter

Våra förväntade effekter är att vi skapar en trygg grupp där varje barn känner sig bemött med respekt och omtanke samt finner glädje i leken och samvaron på förskolan. 

 

 

 

Metodval

Genom dokumentation, reflektion, observation, samtala och lyssna till barnen samt vara delaktiga i vardagen ser vi om de önskade effekterna uppnåtts.

 

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback