Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

5 - 6

Vasatiden

Vendels skola, Tierp · Senast uppdaterad: 13 februari 2024

Vi ska arbeta med hur Gustav Vasa tar makten, hur han styr Sverige och hur hans söner, efter hans död, tar över tronen en efter en. Hur ser det ut i Sverige under Vasatiden? Vilka förändringar sker i Sverige och varför sker det förändringar? Hur har folket det under Vasatiden? Hur förändras kyrkans ställning i samhället?

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Vi ska lära oss vad som hände under Vasatiden och hur det kunde komma sig att det inträffade. Vi kommer att få veta vilka det var som regerade och vad de gjorde för utvecklingen av landet Sverige. Vi ska också lära oss om hur människorna levde, hur kyrkan utvecklades och varför detta skedde. Vi ska se om det finns samband mellan Vasatiden och någon annan tid. Till sist ska vi också ha lärt oss många historisk begrepp som är typiska för Vasatiden.

 

Hur ska vi lära oss detta?

Vi ska läsa faktatexter, se på faktafilmer, arbeta med instuderingsfrågor och göra ett eget arbete om en viktig person under Vasatiden

Vad som kommer att bedömas:

Läraren bedömer din:

  • kunskap om och ditt resonemang om vad som hände under Vasatiden.
  • kunskap om och ditt resonemang om några framstående personer som levde då och vad de gjorde för Sverige.
  • förmåga att resonera om varför det finns likheter och skillnader mellan hur Vasatiden framställs i olika skrifter (t.ex.)
  • förmåga att diskutera om samband mellan Vasatiden och någon annan tid gällande politik och hur man levde,
  • förmåga att använda historiska begrepp

 

 

Hur du får visa vad du kan:

Genom att berätta/resonera/skriva  om frågor vi arbetar med under lektionerna.

Du ska också arbeta enskilt och redovisa ett arbete inför klassen om något av Gustav Vasas barn.

Lärardel - kopplingar till läroplanen

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

Kampen om den politiska makten i Norden. Reformationen och framväxten av en stark kungamakt i Sverige. Uppror och motstånd mot kungamakten.

Det svenska Östersjöväldet. Orsaker till dess uppkomst och upplösning samt konsekvenser för människor runt Östersjön.

Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kartor, kan berätta om det förflutna.

Eleven visar mycket goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för välutvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också välutvecklade resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven ställer frågor till historiska källor, beskriver vad som kan vara en historisk källa och ger några välgrundade exempel på vad källorna kan berätta om det förflutna.

Matriser i planeringen
Vasatiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback