Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 9

musik - AIR ht18

Västervångskolan F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 14 november 2018

Musikbranschen har de senaste åren revolutionerats. Det som framförallt förändrats är de digitala verktyg som numera kan användas, vilket ger större möjligheter för privatpersoner att från grunden skapa och nå ut med egen musik. Vi ska under den här perioden lära oss att använda en s.k. DAW, digital audio workstation, som stått i centrum för den här revolutionen.

Ni kommer under den här perioden lära er att använda musikprogrammet "Soundtrap". Ni kommer använda era chromebooks till detta. Vi kommer lära oss om både MIDI & Audio (information & ljud), hur man spelar in och kan efterbehandla dessa. Ni kommer att få skapa egna projekt i soundtrap, samt spela in och ljudlägga varsin podcast. Vi kommer också att prata om vilka effekter dessa möjligheter haft på musikbranschen och för privatpersoner, vilket ni ska resonera om i en kortare text / ljudinspelning.

 

Parallellt med detta kommer vi också att ha halvklass-lektioner i ensemble där vi spelar och sjunger. Efter projektet ska ni kunna

Spela ackorden Em, G, C och D på gitarr och piano. 

Förstå grepptabeller och tabulatur. 

Hitta tonerna på de vita tangenterna på ett piano

Ha spelat ett beatkomp på trummor

Att samspela i grupp

 

Om någon spelar ett instrument utanför skoltid är det fritt fram att spela in när man spelar något och skicka till mig. Detta kan jag också använda i min bedömning. 


Läroplanskopplingar

spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,

skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och

analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform med genretypiska musikaliska uttryck.

Gehörsmusicerande efter musikaliska mönster i olika genrer.

Rytmisk och melodisk improvisation till trumkomp, ackordföljder eller melodislingor med röst och instrument.

Musikskapande i olika genrer, till exempel visor, ljudkompositioner och låtar.

Musikalisk gestaltning där olika uttrycksformer kombineras.

Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.

Musiksymboler och notsystem, noter, tabulatur, ackordbeteckningar och grafisk notation.

Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.

Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.

Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.

Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med viss timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med visst flyt.

Eleven anpassar i viss mån sin stämma till helheten genom att lyssna och till viss del uppmärksamma vad som sker i musicerandet.

Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär.

Eleven kan då bidra till att bearbeta och tolka musiken till ett musikaliskt uttryck.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.

Dessutom kan eleven kombinera musik med andra uttrycksformer så att de olika uttrycken i någon mån samspelar.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med relativt god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med relativt gott flyt.

Eleven anpassar sin stämma relativt väl till helheten genom att lyssna och i relativt hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.

Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med relativt väl fungerande teknik och passande karaktär.

Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett delvis personligt musikaliskt uttryck.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.

Dessutom kan eleven kombinera musik med andra uttrycksformer så att de olika uttrycken relativt väl samspelar.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument med passande karaktär och byter då ackord med gott flyt.

Eleven anpassar sin stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.

Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med väl fungerande teknik och passande karaktär.

Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett personligt musikaliskt uttryck.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.

Dessutom kan eleven kombinera musik med andra uttrycksformer så att de olika uttrycken väl samspelar.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Matriser i planeringen
AIR - musik ht 18
musik - ht18
Uppgifter
Eget soundtrap-projekt till podcast

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback