Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Litterturhistoria Antiken

Skapad 2018-09-26 19:25 i Österledskolan Halmstad
Grundskola 7 – 9 Svenska
Varför kallas vissa datorvirus för Trojaner? Vem var Zeus? Och hur kommer det sig att vi fortfarande läser och fascineras av texter som skrevs för mer än 2500 år sedan? I detta arbetsområde får du bekanta dig med den grekiska Antiken och den litteratur som ligger till grund för mycket av det västerländska kulturarvet.

Innehåll

Tid:

v. 49 och framåt

 

Innehåll och material:

Under arbetsområdet kommer du att få lyssna till föreläsningar om Antikens samhälle, kultur och litteratur. Vi läser fakta ur läroböckerna Portal och Svenska Plus samt ser på en podd och en animerad filmatisering av Homeras Odysséen. Vi läser också berarbetatde sammandrag av verken Iliaden, Odysséen, Kung Oidipus och Lysistrate.

Materialet till arbetsområdet hittar du i Google Classroom.

 

Examination:

Arbetsområdet avslutas med ett mindre prov.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
    Sv  7-9
  • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
    Sv  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: