Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjd- lampa samt utvärdering

Skapad 2018-09-27 13:52 i Ekens skola Stockholm Grundskolor
Lampuppgift från sladd till resultat
Grundskola 7 – 9 Slöjd
Ditt stora arbete denna termin är att planera, framställa och utvärdera din egen tillverkade lampa. Du kommer inledningsvis få ett antal val på olika lampor med olika mycket handledning/bildstöd och annat kopplat till varje varje enskild lampa. Tanken är att vi gör allt från egen sladd- till slutresultat, där större moment såsom eldragning (säkerhet) har tydliga genomgångar. Missar du ett viktigt tillfälle finns det oftast att se genom QR-koder. Lycka till med en lysande uppgift! Tobias

Innehåll

Arbetsområdet sträcker sig från början av oktober till mitten av december. Slutdatum för både lampan samt utvärdering finns satt i uppgiften. Är det så att mer tid behövs, fortsätter arbetet efter jul. 

 

Uppgifter

  • Slöjd- utvärderingsfrågor lampa

Matriser

Sl
Matris till lampa

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Idéutveckla/planera
Jag kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Jag kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.
Jag kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.
Överväganden
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer jag tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer jag tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer jag tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Överväganden
Jag kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Jag kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Jag kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Överväganden
Jag kan pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Jag kan pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Jag kan systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Överväganden
Under arbetsprocessen bidrar jag till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer jag handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer jag handlingsalternativ som leder framåt.
Framställa
I slöjdarbetet kan jag använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I slöjdarbetet kan jag använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I slöjdarbetet kan jag använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.
Värdera/tolka
Jag kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
jag kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Jag kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Värdera/tolka
Jag tolkar slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Jag tolkar slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Jag tolkar slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: