Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Dans åk 7

Skapad 2018-09-28 08:27 i Tågaborgsskolan Helsingborg
Arbetsområde med takt och rytm i lekar, dans och rörelse till musik.
Grundskola 9 Idrott och hälsa
I detta arbetsområde kommer du genom dans och rörelse till musik ges förutsättningar att utveckla din rörelseförmåga samt kroppsuppfattning. Du kommer b.l.a i grupp få planera, öva och framföra en dans.

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

Dina mål i idrott och hälsa

 • Du ska utveckla förmågan att använda sammansatta rörelser med kontroll och precision inom olika rörelseaktiviter och lekar.
 • Du ska utveckla förmågan att anpassa och variera dina rörelser individuellt till aktiviteten och till sammanhanget tillsammans med andra

Undervisning

Vi kommer att testa på traditionella danser såsom jenka, all american promenad och linedance samt dansa ett par danser från "just dance" där du får öva din känsla för takt och rytm och bekanta dig med olika typer av danssteg. 

 

Du kommer bli indelad i en grupp där ni utifrån en låt med tillhörande musikanalys och bpm ska sätta samman egna rörelser. Det kan vara dansrörelser eller steg och stegkombinationer, med och utan armrörelser. Vi kommer gå igenom olika grundsteg som ni kan använda er av. 

Ni hittar även inspiration på youtube: Sök "flipp grundsteg".

 

Musiken vi använder oss av har fyra taktslag per takt vilken kallas fyra fjärdedelstakt. Varje streck i musikanalysen innebär 4 taktslag vilket kan vara fyra steg/klappar eller vilken rörelse man väljer att göra. Vid danser, aerobic, gympa m.fl. brukar man jobba i så kallade "åttor", d.v.s. 8 taktslag (=2 takter)

 

Dansen ska vara färdig och visas upp för mig under passen vecka 43.   

Bedömning

Detta bedömer jag

 • din förmåga att anpassa dina rörelser till takt och rytm.
 • din förmåga att variera och anpassa dina rörelser till aktiviteten.

Bedömning sker dels fortlöpande under temat men framför allt vid dansuppvisningen av den egna dansen.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Traditionella och moderna danser samt rörelse- och träningsprogram till musik.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Dans VT18

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Dans - takt
Dans och rörelseträning med de olika dansstegen. Här bedöms hur väl man lyckas hålla takten till musiken.
 • Idh  E 9
 • Idh  C 9
 • Idh  A 9
Har ännu inte visat att du kan hitta takten i dansen.
I danser och rörelser- träningsprogram till musik anpassar du dina rörelser till "viss del" till takt, rytm och sammanhang. Du kan komma i takt till och från under dansen, ibland med hjälp av vänner.
I danser och rörelser- träningsprogram till musik anpassar du dina rörelser relativt väl till takt, rytm och sammanhang. Du är oftast i takt och kommer lätt in i takten igen om du tappar bort dig.
I danser och rörelser- träningsprogram till musik anpassar du dina rörelser väl till takt, rytm och sammanhang. Du är i takt och så pass trygg att du kan hjälpa andra att komma in i rätt takt.
Dans - rörelse
Anpassning av rörelser i förhållande till aktivitet och sammahang. Här bedöms rörelsemönstret i de egenskapade danserna.
 • Idh  E 9
 • Idh  C 9
 • Idh  A 9
Eleven har ej deltagit eller försökt genomföra de olika dansmomenten ännu.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och "anpassar sina rörelser till viss del" till aktiviteten och sammanhanget Rörelserna är grundläggande och enkla.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och "anpassar sina rörelser relativt väl" till aktiviteten och sammanhanget. Rörelserna innehåller fler avancerade rörelser, både armar och ben. Rörelserna har ett visst flyt men det finns vissa tveksamheter som uppstår.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och "anpassar sina rörelser väl" till aktiviteten och sammanhanget. Rörelserna är avancerade, bestämda och följsamma.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: