👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

EK18B Företagande o samhället, Affärsidé och företagandea

Skapad 2018-09-28 08:55 i Rodengymnasiet Norrtälje
Gymnasieskola Företagsekonomi
Mer lärande om Företagande och samhället men också ett vad är en affärsidé och företagande

Innehåll

Nu är det dags att ta reda på vad är en Affärsidé är.

Lyckan är att ha en hållbar affärsidé, att inse ett behov som många människor har, men som kanske inge annan upptäckt och tagit till vara på.

Den ökade konkurrensen gör att företagen hela tiden måste komma med nyheter som lockar köpare. Det kan gälla nya modeller för befintliga produkter, men också sådana som tillfredsställer helt nya behov. Utvecklingen innebär också att produkter kan tas fram till lägre priser än tidigare.

Kunden är givetvis i centrum för företagens verksamhet, men där finns också många andra intressenter som stat, kommun, konkurrenter, leverantörer, ägare och anställda. Det är samspelet mellan dessa som ger företaget kraft att ta fram nya produkter och nya affärsidéer. 

Uppgifter

 • Affärsidé och företagande

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Olika typer av företag och företagsformer. I samband med det behandlas hur man startar ett företag samt affärsidéns utformning och betydelse.
  För  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven beskriver utförligt och nyanserat företagens roll i samhället med hjälp av några exempel. Eleven diskuterar utförligt och nyanserat sambandet mellan företagens ekonomiska beslutsfattande och deras samhällsansvar. Med hjälp av några exempel beskriver eleven utförligt och nyanserat företagens villkor, med utgångspunkt i grundläggande lagar och andra bestämmelser samt utifrån politiska och samhällsekonomiska förutsättningar.
  För  A
 • Eleven beskriver utförligt företagens roll i samhället med hjälp av några exempel. Eleven diskuterar utförligt sambandet mellan företagens ekonomiska beslutsfattande och deras samhällsansvar. Med hjälp av några exempel beskriver eleven utförligt företagens villkor med utgångspunkt i grundläggande lagar och andra bestämmelser.
  För  C
 • Eleven beskriver översiktligt företagens roll i samhället med hjälp av några exempel. Eleven diskuterar översiktligt sambandet mellan företagens ekonomiska beslutsfattande och deras samhällsansvar. Med hjälp av några exempel beskriver eleven översiktligt företagens villkor med utgångspunkt i grundläggande lagar och andra bestämmelser.
  För  E