Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE03

Vetenskapligt skrivande

Bromma gymnasium, Stockholm Gymnasieskolor · Senast uppdaterad: 24 augusti 2020

Det vetenskapliga skrivandet. Ett inledande moment i svenska 3.

Innehåll och syfte Det här momentet syftar till att ge er en bra start i det vetenskapliga skrivandet som ni kommer att behöva under ert sista år på gymnasiet. Det syftar till att ni ska kunna hantera den vetenskapliga formen. Ni kommer att skriva vetenskaplig text, att lära er strukturera skrivande: disposition, språk och stil, att kunna sovra i ett större material och sammanställa med egen text. Det är även en förberedelse för det nationella provet som kommer under vårterminen

Lärandemål Målet är ni utveckla er i det grafiska och estetiska som krävs för ett korrekt skrivande – att fördjupa och bredda hantverket i svenska språket och dess vetenskapliga stil, att förstå den formella nivån och vetenskapliga sätt att analysera texter. Med detta ska ni förberedas för högre studier på högskola.

Undervisningen innebär olika övningar och arbetssätt för att finna den vetenskapliga texttypen, att läsa, analysera och lyfta fram väsentligt innehåll från andra texter. Detta kommer vi att göra genom att analysera andra och skriva eget PM.

Formativ bedömning görs fortlöpande i undervisningen, arbetet på lektionerna och de olika deluppgifterna som vi arbetar med. Om du är borta en lektion förväntas du ta igen det du missat. I slutet kommer ni ha en salsskrivning som innebär att skriva ett vetenskapligt PM utifrån andra texter.


Läroplanskopplingar

Förmåga att läsa, arbeta med, reflektera över och kritiskt granska texter samt producera egna texter med utgångspunkt i det lästa.

Viktiga generella drag som rör disposition, språk och stil i texter av vetenskaplig karaktär.

Läsning av och arbete med texter, vilket inkluderar strukturering, sovring, sammanställning, sammanfattning och källkritisk granskning.

Skriftlig framställning som anknyter till den vetenskapliga texttypen och som behandlar någon aspekt av svenskämnet. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter.

Matriser i planeringen
Vetenskapligt skrivande PM - svenska 3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback