👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Orientering ÅK 5/6

Skapad 2018-10-02 10:25 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Vi startar med att under första lektionen ha en genomgång av målen och innehållet i arbetsområdet. Här diskuterar vi olika frågor som rör orientering och tittar tillbaka på de olika lekarna, övningarna och formerna av orientering som vi gått igenom föregående år. Kommande lektioner kommer sedan att handla om hur vi med hjälp av nya och gamla övningar samt lekar kan fördjupa och utveckla kunskaperna inom orientering. Vi arbetar mestadels uppe i Blackebergsparken men även i Judarskogen på orienteringsdagen.
Grundskola 5 – 6 Idrott och hälsa
Under det här momentet kommer ni att få lära er orientera med hjälp av kartor både på skolan och i skolans närmiljö. Ni kommer även att få testa orientera i Judarskogen under en friluftsdag.

Innehåll

Vi startar med att under första lektionen ha en genomgång av målen och innehållet i arbetsområdet. Här diskuterar vi olika frågor som rör orientering och tittar tillbaka på övningarna och formerna av orientering som vi gått igenom föregående år. Kommande lektioner kommer sedan att handla mycket om att återkoppla till det gamla och hur vi med hjälp av nya områden och platser kan fördjupa och utveckla kunskaperna inom orientering. 


Lektion 1: Introduktion i idrottshallen 

Lektion 2: Bildorientering Blackeberg

Lektion 3:  Bildorientering Blackeberg

Lektion 4: Banorientering Blackeberg

Lektion 5: Kartpromenad Judarn

Lektion 6: Banorientering Judarn

Centrala begrepp

 1. Karta

 2. Karttecken

 3. Ledstång

 4. Passa kartan

 5. Skala

 6. Tumgrepp

 7. Väderstreck

 8. Vägval

Uppgifter

 • PP orientering

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.
  Idh  4-6
 • Säkerhet och hänsynstagande vid träning, lek, spel, idrott, natur- och utevistelser.
  Idh  4-6