Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Välkomna på kalas!

Skapad 2018-10-03 12:28 i Västerhaninge Montessori Grundskolor
Grundskola 4 Kemi
Kalas kan vara riktigt roligt. Här bjuds du in till ett kalas fullt av kemi.

Innehåll

Om arbetsområdet

Föreställ dig att du ska på kalas. Du och dina vänner ska ha en rolig stund tillsammans. På kalaset kommer det att serveras goda chokladbollar. När ni vill släcka törsten bjuds det på saft och kaffe eller te för den som föredrar det. Visst låter det trevligt? Men vad säger ni, ska ni inte ha det här kalaset på kemilektionerna i stället?

I det här arbetsområdet ska du och dina klasskamrater förbereda för kalas och lära er kemi på samma gång. Ni kommer att få baka chokladbollar för att lära er vad en blandning är. Ni får även testa att göra rock candy och samtidigt lära er hur ämnen kan separeras från varandra. Låt förberedelserna börja!

Lärandemål

Nedan kan du se arbetsområdets lärandemål.

- Jag kan beskriva vad en blandning är.

- Jag kan beskriva vad en lösning är.

- Jag kan några metoder för att dela upp lösningar och blandningar.

Matriser

Ke
Clio - Välkomna på kalas!

Lärandemål kopplade till detta kunskapskrav.

- Jag kan några metoder för att dela upp lösningar och blandningar.
Mycket god kunskaper
Goda kunskaper
Grundläggande kunskaper
Genomföra undersökningar. Formulera frågeställningar och planeringar.
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Lärandemål kopplade till detta kunskapskrav

- Jag kan beskriva vad en blandning är. - Jag kan beskriva vad en lösning är.
Mycket god kunskaper
Goda kunskaper
Grundläggande kunskaper
Ha kunskaper om materia och andra kemiska sammanhang och visa det med användning av kemins begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av kemins begrepp.
Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp.
Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: